Why was Nalanda University world famous? Free history questions pdf download

///
3 mins read

261. In which of the following cities did Mahatma Buddha attain enlightenment?
(a) Kapilvastu (b) Magadha
(c) Gaya (d) Lumbini
Ans: (c)
________________________________________
262. Where is the famous Shilotkirn (made by cutting stone) Kailash temple located?
(a) Ajanta (b) Badami
(c) Ellora (d) Elephanta
Ans: (c)
________________________________________
263. Why was Nalanda University world famous?
(a) Medicine (b) Logic
(c) Buddhism Philosophy (d) Chemistry
Ans: (c)
________________________________________
264. The famous ‘War of the Ten Kings’ was fought on the banks of which river?
(a) Ganga (b) Brahmaputra
(c) Kaveri (d) Parushni
Ans: (d)
________________________________________
265. Name the founder of Vikramshila Education Center?
(a) Devpal (b) Dharampal
(c) Nayanpal (d) Narendra Pal
Ans: (b)
________________________________________
266. The era of establishment of Nalanda University is-
(a) Maurya (b) Kushan
(c) Gupta (d) Pal
Ans: (c)
________________________________________
267. Chandragupta II fought with –
(a) Shakas (b) Huns
(c) Kushanas (d) Applicants
Ans: (a)
________________________________________
268. Which aspect has been highlighted in Kautilya’s Arthashastra?
(a) Economic life (b) Political policies
(c) Religious life (d) Social life
Ans: (b)
________________________________________
269. After which war did Ashoka accept Buddhism?
(a) Battle of Kalinga
(b) Battle of Peshawar
(c) War of South India
(d) Battle of Khanwa
Ans: (a)
________________________________________
270. Where is the famous Shilotkirn (made by cutting stone) Kailash temple located?
(a) Ajanta (b) Badami
(c) Ellora (d) Elephanta
Ans: (c)
________________________________________
271. The caves of ‘Ajanta-Ellora’ are located near?
(a) Ajmer (b) Jaipur
(c) Patna (d) Aurangabad
Ans: (d)
________________________________________
272. The founder of the Maurya dynasty was- (
a) Ashoka (b) Bindusara
(c) Bimbisara (d) Chandragupta Maurya
Ans: (d)
________________________________________
273. Between which time period did the later Vedic period in the history of India last?
(a) 1500 BC – 1000 BC
(b) 1200 BC — 800 BC
(c) 600 BC — 100 BC
(d) 1000 BC — 600 BC
Ans: (d)
________________________________________
274. Near which modern Indian city are the ruins of the Indus Valley found at Ropar located?
(a) Chandigarh (b) Lucknow
(c) Amritsar (d) Ludhiana
Ans: (a)
________________________________________
275. Who founded the Gupta dynasty?
(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II
(c) Samudragupta (d) Kumaragupta
Ans: (a)
________________________________________
276. The huge Shiva temple of Thanjavur was built by-
(a) Rajendra Chola (b) Rajaraja Chola
(c) Chandela (d) Rashtrakuta
Ans: (b)
________________________________________
277. In which year did Alexander the Great invade India?
(a) 356 BC (b) 340 BC
(c) 326 BC (d) 323 BC
Ans: (c)
________________________________________
278. Specify the following foreign travellers’ visit to India in sequence.
(i) Thomas Raw (ii) Fa-Hyan (iii) Hiuen-sang
a) (i) (ii) (iii)
(b) (ii) (i) (iii)
(c) (ii) (iii) (i)
(d) (iii) (i) (ii)
Ans: (c)
________________________________________
279. Back in the old days, who was overthrown by Alexander the Great as the governor of India?
(a) Ptolemy (b) Patrocles
(c) Chandragupta (d) Seleucus
Ans: (d)
________________________________________
280. Where is Rajarajeshwara Temple located?
(a) Mysore (b) Ellora
(c) Thanjavur (d) Ennore
Ans: (c)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What is the ‘Vajrayana’ sect known for ? Download history questions free pdf

Next Story

Who was the main divinity of Rigveda? Free History questions pdf download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…