Whom did Kanishka encourage? free Questions PDF Download Here

///
1 min read

141. Mahatma Buddha did not believe in which of the following?
(a) Ahimsa (b) Truth of God
(c) Asteya (d) Aparigraha
Ans: (b)
________________________________________
142. During which of the following period did Alexander invade North West India in 326 BC?
(a) Ajat Shatru (b) Nanda
(c) Chandragupta Maurya (d) Shishunaga
Ans: (b)
________________________________________
143. Under whose leadership did the foreign invasion of India take place in 326 BC?
(a) Darius I (b) Cyrus
(c) Selpucus (d) Alexander
Ans: (d)
________________________________________
144. Who among the following was the most famous ruler of the Kushan dynasty?
(a) Kanishka (b) Torman
(c) Kadphisus (d) Huvishka
Ans: (a)
________________________________________
145. In which period was the first trade union established?
(a) Mahajanapada period (b) Maurya period
(c) Gupta period (d) Uttar Gupta period
Ans: (a)
________________________________________
146. Where was the capital of the Pandya dynasty located?
(a) Vatapi (b) Madurai
(c) Kochi (d) Warangal
Ans: (b)
________________________________________
147. In which royal family was Mahavir born?
(a) Shakya (b) Satavahana
(c) Lichchavi (d) Kshatriya
Ans: (d)
________________________________________
148. Most of the coins of the Satavahanas have been found in which metal?
(a) Gold (b) Silver
(c) Copper (d) Lead
Ans: (d)
________________________________________
149. Varahamihira’s book ‘Vrihatsamhita’ is based on-
(a) Arthakala (b) Ayurveda
(c) Arthashastra (d) Astronomy
Ans: (d)
________________________________________
150. Who has built the famous Elephanta Temples made out of rocks?
(a) Chalukyas (b) Cholas
(c) Pallavas (d) Rashtrakutas
Ans: (d)
________________________________________
151. Which language did the Rigvedic Aryans use?
(a) Sanskrit (b) Dravidian
(c) Pali (d) Prakrit
Ans: (a)
________________________________________
152. Archaeological material related to the period of Sangam literature was excavated from here
(a) Madurai (b) Thanjavur
(c) Arikamedu (d) Brahmagiri
Ans: (c)
________________________________________
153. What was the order of the gods according to their importance in the last Vedic gods?
a. Indra b. Vishnu
c. Prajapati d. Rudra
(a) cdba (b) cbda
(c) bcda (d) bacd
Ans: (a)
________________________________________
154. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II (b) Chandragupta I
(c) Samudragupta (d) Shrigupta
Ans: (b)
________________________________________
155. Who founded the Gupta Empire?
(a) Chandragupta I
(b) Srigupta
(c) Chandragupta Vikramaditya
(d) Samudragupta
Ans: (b)
________________________________________
156. Which one of the following was not an important animal at the time of Indus Civilization?
(a) Humpback bull (b) Goat
(c) Horse (d) Elephant
Ans: (c)
________________________________________
157. Which of the following Harappan sites is not in India?
(a) Mohenjodaro and Harappa
(b) Lothal and Kalibangan
(c) Banawali and Ropar
(d) Lothal and Ropar
Ans: (a)
________________________________________
158. Whom did Kanishka encourage?
(a) Mahayana Buddhism (b) Hinayana Buddhism
(c) Buddhism (d) Bhagavatism
Ans: (a)
________________________________________
159. The excavation of the Indus Valley has brought the antiquity of Indian history to ……………
(a) 5000 BC (b) 4000 BC
(c) 2500 BC (d) 1000 BC
Ans: (c)
________________________________________
160. Which of the following metals was not known to the people of the Indus Valley?
(a) Tin (b) Copper
(c) Iron (d) Lead
Ans: (c)
________________________________________

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.