Who was the to first codified the Hindu Law? Free PDF download here

///
3 mins read

101. Who built the famous Sanchi Stupa in Madhya Pradesh?
(a) Bimbisara (b) Bindusara
(c) Brihadratha (d) Ashoka
Ans: (d)
________________________________________
102. Which of the following cave paintings are the oldest paintings?
(a) Bhimbetka (b) Ellora
(c) Ajanta (d) Chittannavasal
Ans: (a)
________________________________________
103. What was not known to the Harappans?
(a) Potter’s wheel (b) Fire
(c) Iron (d) Wheat
Ans: (c)
________________________________________
104. The idol of Lord Bahubali at Shravanabelagola was built during the reign of ___________.
(a) Chalukya (b) Chola
(c) Ganga (d) Rashtrakuta
Ans: (d)
________________________________________
105. Which of the following is correctly matched? Place of life associated with Gautam Buddha event (i) Buddha’s birth Lumbini (ii) Buddha’s enlightenment Bodh Gaya (iii) Buddha’s first learning Sarnath (iv) Buddha’s death Kushinagar
(a) (i), (ii), ( iii) and (iv)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (i), (ii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)
Ans: (a)
________________________________________
106. Where was the huge storehouse (place for storing grain) of Harappan civilization found?
(a) Mohenjodaro (b) Harappa
(c) Ropar (d) Kalibanga
Ans: (a)
________________________________________
107. Buddhist literature was written in :
(a) Prakrit (b) Pali
(c) Sanskrit (d) Tamil
Ans: (b)
________________________________________
108. In whose court did Banabhtri live?
(a) Pulakeshin II (b) Harshavardhana
(c) Samudragupta (d) Yashovarman
Ans: (b)
________________________________________
109. Who was not included in the three gems of Buddhism?
(a) Buddha (b) Ahimsa
(c) Dhamma (d) Sangha
Ans: (b)
________________________________________
110. No trace of ___________ is found in the Indus Valley Civilization?
(a) Sugarcane (b) Mustard
(c) Sesame (d) Barley
Ans: (a)
________________________________________
111. Which of the following is not included in the ‘three gems’ of Jainism?
(A) Right Knowledge (B) Right Conduct
(C) Right Faith (D) Right Liberation
Ans: (D)
________________________________________
112. At which of the following places Jain Tirthankar Mahavira died?
(a) Kushinagar (b) Vaishali
(c) Rajgriha (d) Pavapuri
Ans: (d)
________________________________________
113. Which ancient Indian text is considered a ‘philosophical text’?
(a) Ramayana (b) Mahabharata
(c) Upanishads (d) Puranas
Ans: (c)
________________________________________
114. Harisena was a court poet—
(a) Ashoka (b) Samudra Gupta
(c) Chandra Gupta (d) Harsh Vardhan
Ans: (b)
________________________________________
115. Who first codified the Hindu Law?
(a) Vedavyasa (b) Panini
(c) Banabhatta (d) Manu
Ans: (d)
________________________________________
116. Remains of Harappan civilization were not found at which of the following places?
(a) Lothal (b) Kalibanga
(c) Nagarjuna Konda (d) Ropar
Ans: (c)
________________________________________
117. Which of the following Chinese Buddhist monks translated the sacred texts of Buddhism from Sanskrit into Chinese?
(a) Fahien (b) Hiuen Tsang
(c) Itsing (d) Doshas
Ans: (b)
________________________________________
118. ) 117. Which of the following rulers defeated Emperor Harshavardhana?
(a) Mahendra Varman (b) Shashank
(c) Narasimha Varman (d) Pulakeshin II
Ans: (d)
________________________________________
119. How many Puranas are there in Hindu mythology?
(a) 18 (b) 20
(c) 24 (d) 16
Ans: (a)
________________________________________
120. By whom was the famous city of Bodh Gaya built?
(a) Devapala (b) Dharmapala
(c) Ajatashatru (d) Ashoka
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

‘Amri’ Harappan civilization site is located in which province? Free PDF download

Next Story

What was the Harappan site known in Gujarat ? Free PDF download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…