Who was the mother of Gautam Buddha? Free history question pdf download here

///
3 mins read

@ 301. Which was the capital of ‘Kuru’ Mahajanapada?
(a) Mathura (b) Indraprastha
(c) Videha (d) Mithila
Ans: (b)
________________________________________
302. Who killed Brihadratha, the last Mauryan king, and founded the Sunga dynasty?
(a) Vasumitra (b) Devabhuti
(c) Pushyamitra (d) Bhagbhadra
Ans: (c)
________________________________________
303. Which one of the following is not an example of literature of Vedic tradition?
(a) Veda (b) Purana
(c) Vedanga (d) Poorva
Ans: (b)
________________________________________
304. Which one of the following remains excavated in the Indus Valley indicates commercial and economic development?
(a) Pottery
(b) Seals
(c) Boats
(d) House
Ans: (b)
________________________________________
305. Who laid the foundation of the city ‘Pataliputra’?
(a) Udyan (b) Ashoka
(c) Bimbisara (d) Mahapadmananda
Ans: (a)
________________________________________
306. Which Indian king opposed Alexander :
(a) Ambi (b) Porus
(c) Dhanananda (d) Chandragupta
Ans: (b)
________________________________________
307. Kautilya’s Arthashastra does not contain :
(a) State Art (b) Dynasty History
(c) Economic Policy (d) Military Strategy
Ans: (b)
________________________________________
308. What was the name of Buddha’s charioteer?
(a) Manna (b) Channa
(c) Devadatta (d) Raghu
Ans: (b)
________________________________________
309. At which of the following places is the Virupaksha Temple situated?
(a) Hampi (b) Mahabalipuram
(c) Badami (d) Elephanta Caves
Ans: (c)
________________________________________
310. At which of the following places, the remains of the Indus Valley Civilization have been found?
(a) Hampi (b) Kalibhangan
(c) Junagadh (d) Kanheri
Ans: (b)
________________________________________
311. Who introduced the concept of zero and decimal system?
(a) Aryabhata (b) Varahamihira
(c) Charaka (d) Sushruta
Ans: (a)
________________________________________
312. Harappan culture is related to which of the following?
(a) Iron Age (b) Bronze Age
(c) Copper Age (d) Stone Age
Ans: (b)
________________________________________
313. What is the number of main ‘Puranas’?
(a) 8 (b) 10
(c) 12 (d) 18
Ans: (d)
________________________________________
314. On the bank of which river was Harappa, the site of the Indus Civilization?
(a) Ravi (b) Sindhu
(c) Ghaggar (d) Luni
Ans: (a)
________________________________________
315. Who was the mother of Gautam Buddha?
(a) Lakshmi (b) Mahamaya
(c) Trishala (d) Satyani
Ans: (b)
________________________________________
316. Who killed Bimbasara to snatch the throne?
(a) Ugrasen (b) Udyan
(c) Ajatashatru (d) Chandragupta Maurya
Ans: (c)
________________________________________
317. Who among the following sent a Buddhist preacher to Sri Lanka?
(a) Kanishka (b) Bindusara
(c) Ashoka (d) Pushyamitra Sunga
Ans: (c)
________________________________________
318. Who is considered the 24th Tirthankara in Jainism?
(a) Mahavira (b) Rishabhdev
(c) Parsvnath (d) Adinath
Ans: (a)
________________________________________
319. In which inscription is Ashoka’s Dhamma policy and governance principle mentioned?
(a) 7th pillar inscription
(b) 14th main inscription
(c) Bhabruru inscription
(d) minor inscription
Ans: (b)
________________________________________
320. Chandragupta Maurya was a follower of-
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Hinduism (d) None of the above
Ans: (b)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Which rulers was called as ‘Kaviraj’? Free pdf history question download here

Next Story

What is the ‘Vajrayana’ sect known for ? Download history questions free pdf

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…