Who was the main divinity of Rigveda? Free History questions pdf download

///
1 min read

241. In whose reign was the Ellora cave in Maharashtra built?
(a) Rashtrakuta (b) Pallava
(c) Pala (d) Chola
Ans: (a)
________________________________________
242. Which two civilizations helped in the creation of the Gandhara art style?
(a) Indian and Roman
(b) Indian and Egyptian
(c) Greek and Roman
(d) Indian and Greek
Ans: (a)
________________________________________
243. What is considered to be the second important discovery in the history of mankind?
(a) Iron (b) Copper
(c) Gold (d) Silver
Ans: (a)
________________________________________
244. Near which place the famous Kalinga war was fought?
(a) Udayagiri (b) Dhauli
(c) Balasore (d) Barabati
Ans: (b)
________________________________________
245. Which of the following four texts is an encyclopedic text?
(a) Amarakosha (b) Siddhantshiromani
(c) Brihatsamhita (d) Ashtangahriday
Ans: (a)
________________________________________
246. Who among the following defeated the famous ruler Pulakeshin II?
(a) Harshavardhana (b) Narasimha Varman
(c) Dhruvasena (d) Shashank
Ans: (b)
________________________________________
247. Which of these statements is false?
(a) Harsha assumed the titles of Rajaputra and Shiladitya.
(b) Harsha was given the name of Sakalottarapathnath.
(c) Harsha’s father’s name was Prabhakarvardhana.
(d) After sitting on the throne, Harsha changed his capital from Ujjain to Kannauj.
Ans: (d)
________________________________________
248. In which of the following excavations, a bronze statue of a dancer of the Indus civilization was found?
(a) Mohenjodaro (b) Lothal
(c) Kalibanga (d) Harappa
Ans: (a)
________________________________________
249. Who among the following is considered the real founder of Jainism?
(a) Risalnath (b) Parsvnath
(c) Neminath (d) Vardhman Mahavir
Ans: (d)
________________________________________
250. What is considered the symbol of the birth of Buddha in Buddhist legends?
(a) White swan (b) Elephant
(c) Lion (d) Bull
Ans: (d)
________________________________________
251. In which war was Porus defeated by Alexander?
(a) Buxar (b) Hurt
(c) Kabul (d) Jhelum
Ans: (d)
________________________________________
252. In whose reign did the Vimana style prevail in the temple building-art?
(a) Maurya dynasty (b) Chola dynasty
(c) Gupta dynasty (d) Rashtrakuta dynasty
Ans: (b)
________________________________________
253. Who among the following is called the father of Ayurveda?
(a) Dhanvantari (b) Patanjali
(c) Sushruta (d) Charaka
Ans: (a)
________________________________________
254. Which of the following Maurya rulers left his throne and migrated to the south like a Jain tapasik?
(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka
(c) Bindusara (d) Dasharatha
Ans: (a)
________________________________________
255. Indus Valley Civilization developed in –
(a) 5000-3500 BC
(b) 3000-1500 BC
(c) 2500-1750 BC
(d) 1500-500 BC During
Ans: (c)
________________________________________
256. Whose ancient name is Kamarupa?
(a) West Bengal (b) Bihar
(c) Odisha (d) Assam
Ans: (d)
________________________________________
257. The Vedic god Indra was the god-
(a) Wind (b) Eternity
(c) Rain and thunder (d) Agni
Ans: (c)
________________________________________
258. Who is the main divinity of Rigveda?
(a) Marut (b) Agni
(c) Shakti (d) Varun
Ans: (b)
________________________________________
259. The words ‘Satyameva Jayate’ engraved at the bottom of the base plate of the emblem of India are taken from
(a) Ramayana (b) Mundaka Upanishad
(c) Rigveda (d) Shatapatha Brahmana
Ans: (b)
________________________________________
260. Which of the following is also known as ‘Vedanta’?
(a) Purana (b) Smriti Granth
(c) Upanishad (d) Ramayana and Mahabharata
Ans: (c)
________________________________________

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.