Who devoloped EV Mitra Mobile App
Who devoloped EV Mitra Mobile App

Who devoloped EV Mitra Mobile App? download PDF

1 min read

1) Where was India’s largest floating solar power plant established?
(A) Manipur
(B) Meghalaya
(C) Uttar Pradesh
(D) Telangana
Ans- Telangana
▪️Telangana:-
➨CM – Kalvakuntla Chandrashekhar Rao
Governor – Tamilisai Soundararajan
➨KBR National Park
➨Amrabad Tiger Reserve
➨Kawal Tiger Reserve
➨ Pakhal Lake And Wildlife Sanctuary
➨Pocharam Dam And Wildlife Sanctuary
➨Mahavir Harina Vanasthali National Park

2) Which Four Indian cities have made it to the list of top-20 sustainable cities in the Asia Pacific region?
(A) Delhi, Bengaluru, Lucknow, Dibrugarh
(B) Mumbai, Chennai, Delhi, Hyderabad
(C) Delhi, Mumbai, Bangaluru, Chennai
(D) Delhi, Mumbai, Bangaluru, Hyderabad
Ans- Delhi, Mumbai, Bangaluru, Hydrabad
➨ Bengaluru has been ranked 14th, followed by Delhi, Hyderabad, and Mumbai at 17th, 18th, and 20th ranks in the Asia Pacific region.

3) Who has joined hands with IIT-Hyderabad to set up an institution where students will be educated towards sustainable goals like climate change mitigation, circular economy, and energy transition among others?
(A) Renewable energy company Greenko
(B) Google Company
(C) Facebook Company
(D) Jio Reliance
Ans- Renewable energy company Greenko

6) Who Becomes the First Player in history to win 80 matches in Grand Slams?
(A) Rozer Fader
(B) Novak Djokovic
(C) Jimmy Corners
(D) None Of These Above
Ans- Novak Djokovic became the first player in history to win 80 matches in all four Grand Slams

7) Who devoloped EV Mitra Mobile App?
(A) BESCOM
(B) BHEL
(C) Philips
(D) None Of These Above
Ans- The Bengaluru Electricity Company BESCOM
▪️Karnataka:-
CM:- Basavaraj Bommai
Governor:- Thawarchand Gehlot
Nagarhole National Park
Bandipur National Park
Kudremukh National Park
Language – Kannada
Formation – 1 November 1956
Port:- New Mangalore Port
Anshi National Park
Bannerghata National Park

8) Who was declared the winner of the Femina Miss India 2022 beauty pageant?
(A) Sasmita Nayak
(B) Najriyal Khan
(C) Model Sini Shetty
(D) Sikha Sarma
Ans- Sini Shetty ( held in Bangaluru)

10) Which State Government for establishing a new semiconductor park.
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Uttar Pradesh
(D) Maharastra
Ans-▪️Tamil Nadu:-
➨ CM – M K Stalin
➨Sathyamangalam tiger reserve (STR)
➨Kalakkad Mundanthurai tiger reserve (KMTR

11) Who successfully launched a CAPSTONE spacecraft?
(A) ISRO
(B) NASA
(C) BARC
(D) DRDO
Ans- ▪️NASA:-
➨Headquarters – Washington, D.C.
➨Formed – July 29, 1958
➨Preceding agency – National Advisory Committee for Aeronautics

12) Who has taken over as President of the Financial Action Task Force (FATF), the world’s anti-terrorism financing agency.?
(A) T Raja Kumar
(B) Rakesh Mishra
(C) Rajib Kanungo
(D) Navjeeban Das
Ans- T Raja Kumar
▪️Financial Action Task Force (FATF):-
Headquarters: Paris, France
President: T Raja Kumar
Founded: 1989
Founder: Group of Seven

Who inaugurated the fifth Global Film Tourism Conclave (GFTC) at Novotel Mumbai Juhu Beach, Mumbai, Maharashtra.?
(A) Narendra Modi
(B) Amit Mishra
(C) Mukhtar Abbas Naqvi
(D) Bhagat Singh Koshyari
Answer- Mukhtar Abbas Naqvi
▪️ Maharashtra:-
CM – Eknath Shinde
Governor – Bhagat Singh Koshyari
➨ Sanjay Gandhi (Borivali) National Park
➨ Tadoba National Park
➨Nawegaon National Park
➨Gugamal National Park
➨Chandoli National Park

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.