Who built the Qila-e-Kuhna mosque inside the Old Fort of Delhi ? History questions analysis free pdf download

///
4 mins read

401. When was the first battle of Tarain?
(a) 1191 AD (b) 1192 AD
(c) 1193 AD (d) 1203 AD
Ans: (a)
________________________________________
402. Which of the following statements is very important to prove Akbar as a true great administrator?
(a) He tried to encourage inter-religious marriages
(b) He established revenue collection based on average crop valuation
(c) He founded Din-i-Ilahi, which followed the principles of many religions
(d) He tried to unite India as a nation
Ans: (d)
________________________________________
403. Who among the following was the greatest master of guerrilla warfare during the wars?
(a) Bajirao I (b) Balaji Vishwanath
(c) Shivaji (d) Rajaram
Ans: (c)
________________________________________
404. Which one was not built by Akbar?
(a) Purana Fort
(b) Agra Fort
(c) Allahabad Fort
(d) Lahore Fort
Ans: (a)
________________________________________
405. In India ‘Bibi Ka Maqbara’ is situated in :
(a) Hyderabad (b) Fatehpur Sikri
(c) Aurangabad (d) Bijapur
Ans: (c)
________________________________________
406. The Taj Mahal was designed by—
(a) Ustad Mansoor
(b) Ustad Isha
(c) Ustad Rohini
(d) Ustad Shamsher
Ans: (b)
________________________________________
407. The first battle of Tarain was fought between whom among the following?
(a) Babur and Ibrahim Lodi
(b) Akbar and Hemu
(c) Prithviraj Chauhan and Muhammad Ghori
(d) Mahmud Ghaznavi and Jaipal
Ans: (c)
________________________________________
408. The first attack on India by Sultan Mahmud of Ghazni was:
(a) in AD 1004 (b) in AD 1001
(c) in AD 1000 (d) in AD 999
Ans: (b) )
________________________________________
409. Shivaji was made captive of Aurangzeb by which of the following Rajputs?
(a) Amar Singh Rathore (b) Raja Jai Singh
(c) Raja Mansingh (d) Raja Bharmal
Ans: (b)
________________________________________
410. Which queen of Rajasthan sent a rakhi to Emperor Humayun and pleaded for help against Bahadur Shah?
(a) Rani Padmini
(b) Rani Karnavati
(c) Rani Krishna Kumar
(d) Rani Hansabai
Ans: (b)
________________________________________
411. In which year was the Battle of Talikot fought?
(a) 1556 (b) 1576
(c) 1526 (d) 1565
Ans: (d)
________________________________________
412. Who laid the foundation of Tughlaq dynasty in India?
(a) Muhammad bin Tughlaq
(b) Jalaluddin bin Tughlaq
(c) Ghiyasuddin Tughlaq
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (c)
________________________________________
413. If you want to see Golconda Fort, then which of the following state you have to visit?
(a) Uttar Pradesh (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Bihar
Ans: (b)
________________________________________
414. Establishment of Vijayanagara Empire by two brothers. …..and by ………… in 1336.
(a) Harihara and Rajaraja I
(b) Jayadeva and Krishna I
(c) Harihara and Bukka
(d) Harihara and Krishna II
Ans: (c)
________________________________________
415. Who built a mosque named Qila-e-Kuhna inside the Old Fort of Delhi
(a) Sher Shah (b) Akbar
(c) Shah Jahan (d) Humayun
Ans: (a)
________________________________________
416. Where was the initial work place of Shivaji’s life?
(a) Malav region (b) Bijapur
(c) Ahmednagar (d) Satara
Ans: (a)
________________________________________
417. In the Mughal period, the maximum number of Mansabdars were under whose rule?
(a) Aurangzeb (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan
Ans: (a)
________________________________________
418. Which of the following port was called Kabul Mecca (Gate of Mecca) since the Mughal period?
(a) Calicut (b) Bharonch
(c) Cambay (d) Surat
Ans: (d)
________________________________________
419. Which Jat leader founded Bharatpur during the time of Aurangzeb?
(a) Churaman (b) Rajaram
(c) Gokula (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
420. Which Sikh leader was murdered by Aurangzeb for not converting to Islam?
(a) Hargobind (b) Guru Gobind Singh
(c) Tegh Bahadur (d) Arjun Dev
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Which Englishman was given the title of ‘Khan’ by Jahangir? History questions pdf download here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…