Which rulers was called as ‘Kaviraj’? Free pdf history question download here

///
3 mins read

321. How many verses are there in Rigveda?
(a) 1000 (b) 1028
(c) 1058 (d) 1035
Ans: (b)
________________________________________
322. Who was the first Tirthankara according to Jain tradition?
(a) Hemachandra (b) Sthulabahu
(c) Rishabhdev (d) Augisara
Ans: (c)
________________________________________
323. The builder of Konark temple in Odisha was :
(a) Kanishka (b) Raja Narsing Dev I
(c) Pulakesi (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
324. Where was the Third Buddhist Council organized?
(a) Pataliputra (b) Kashmir
(c) Kannauj (d) Allahabad
Ans: (a)
________________________________________
325. What was the capital of
Pandya- (a) Vatapi (b) Madurai
(c) Tanjore (d) Dwarasamudra
Ans: (b)
________________________________________
326. Mihirkul was one of the prominent rulers of _____. Fill in the blanks from the given alternatives :
(a) Kushan (b) Huna
(c) Shaka (d) Pathan
Ans: (b)
________________________________________
327. In whose reign was the ‘Third Buddhist Sabha’ organized?
(a) Ashoka (b) Kanishka
(c) Harsha (d) Samudragupta
Ans: (a)
________________________________________
328. ‘Charak’ was the famous court physician of
(a) Harsha (b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka (d) Kanishka
Ans: (d)
________________________________________
329. Which one of the following teachings is not included in the teachings of Jainism?
(a) belief in God
(b) non-violence
(c) faith in karma and reincarnation
(d) none of these
Ans: (a)
________________________________________
330. The first Gupta ruler who was bestowed with the title of ‘Maharajadhiraja’ was:
(a) Chandragupta-I (b) Samudragupta
(c) Ghatotkacha (d) Shrigupta
Ans: (a)
________________________________________
331. In which state is the famous “Meenakshi Temple” located?
(a) Gujarat (b) Tamil Nadu
(c) Odisha (d) Maharashtra
Ans: (b)
________________________________________
332. Manu Smriti is mainly related to :
(a) Art of State
(b) Economics
(c) Law
(d) Social System
Ans: (d)
________________________________________
333. Which one of the following books was not written by Harsh Vardhan?
(a) Priyadarsika (b) Nagananda
(c) Ratnavali (d) Harshcharitra
Ans: (d)
________________________________________
334. Saka era was founded by
(a) Ashoka (b) Harsha
(c) Kanishka (d) Vikramaditya
Ans: (c)
________________________________________
335. Who among the following is the originator of Hindu philosophical thought, ‘Yoga’?
(a) Kapil (b) Patanjali
(c) Kanad (d) Charvak
Ans: (b)
________________________________________
336. Who wrote ‘Amuktyamalyada’?
(a) Harshavardhana (b) Vrishnadev Raya
(c) Narasimhavarman I (d) Banabhatta
Ans: (b)
________________________________________
337. Who among the following rulers was called ‘Kaviraj’?
(a) Kumaragupta I (b) Chandragupta I
(c) Skandagupta (d) Samudragupta
Ans: (d)
________________________________________
338. The capital of Pallava dynasty was –
(a) Madurai (b) Kanchi
(c) Vatapi (d) Chera
Ans: (b)
________________________________________
339. How many verses are there in Rigveda?
(a) 1000 (b) 1028
(c) 1058 (d) 1035
Ans: (b)
________________________________________
340. Who was the first Tirthankara according to Jain tradition?
(a) Hemachandra (b) Sthulabahu
(c) Rishabhdev (d) Augisara
Ans: (c)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The famous Indo-Geek king who embraced Buddhism? History Questions Analysis with PDF

Next Story

Who was the mother of Gautam Buddha? Free history question pdf download here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…