Which Mughal emperor who had spent 15 years in exile ? History questions answer pdf

///
1 min read

361. With whom was Rani Roopmati of Mandu related?
(a) Alauddin Khilji
(b) Baz Bahadur
(c) Mahabat Khan
(d) Jahangir
Ans: (b)
________________________________________
362. Who among the following is the mother of Aurangzeb?
(a) Mumtaz Mahal (b) Noor Jahan
(c) Jodha Bai (d) Ansari Begum
Ans: (a)
________________________________________
363. With which name is the Mayur Takht (Takhte Taus) associated?
(a) Shah Alam (b) Shah Jahan
(c) Shahnawaz (d) Jahangir
Ans: (b)
________________________________________
364. Qutbuddin was the founder of the Ghulam dynasty. Whose slave was he?
(a) Mohammad Ghauri (b) Mahmud Ghaznavi
(c) Iltutmish (d) Balban
Ans: (a)
________________________________________
365. Saint poet of Nirguna Bhakti stream?
(a) Tulsi (b) Kabir
(c) Sur (d) Meera
(5) None
Ans: (b)
________________________________________
366. During whose rule Portuguese traveler Nunij visited Vijayanagara?
(a) Achyutaraya (b) Devaraya
(c) Krishnadevaraya (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
367. Which of the following rulers belongs to the Das-dynasty?
(a) Iltutmish (b) Humayun
(c) Akbar (d) Ahmad Shah Abdali
Ans: (a)
________________________________________
368. Who provided the land for the construction of the Golden Temple?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Guru Gobind Singh (d) Shah Jahan
Ans: (a)
________________________________________
369. Who was the capital of Shivaji’s empire?
(a) Pune (b) Raigarh
(c) Karwar (d) Purandhar
Ans: (b)
________________________________________
370. Match the following :
a. Hazrat Nizamuddin 1. Introduced controlled price and auliya ration
b. Malik Kafur 2. Mongol chief
c. Alauddin Khilji 3. The Das dynasty was overthrown
d. Jalaluddin 4. Also called Hazrat Dinari
5. Sufi saint abcd
(a) 5 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 5 2 1 4
(d) 4 5 2 1
Ans: (a)
________________________________________
371. The first Afghan rule was established in India
by- (a) Bahlol Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Ibrahim Lodi (d) Sher Shah Suri
Ans: (a)
________________________________________
372. Mughals was OL –
(A) Arabic (b) Hindi
(c) Persian (d) Urdu
Ans: (c)
________________________________________
373. Who established the Mughal Empire in India?
(a) Akbar (b) Aurangzeb
(c) Babur (d) Timur
Ans: (c)
________________________________________
374. In which religion did the Sufi sect develop?
(a) Hindu (b) Muslim
(c) Sikh (d) Jain
Ans: (b)
________________________________________
375. During whose reign Maratha power was at its highest peak and prestige?
(a) Bajirao I (b) Balaji Vishwanath
(c) Madhavrao I (d) Balaji Bajirao
Ans: (b)
________________________________________
376. Below are the names of the Mughal emperors in a particular sequence. State which sequence is correct chronologically?
(a) Shah Jahan, Jahangir, Humayun, Bahadur Shah
(b) Humayun, Jahangir, Shah Jahan, Bahadur Shah
(c) Jahangir, Humayun, Bahadur Shah, Shah Jahan
(d) Bahadur Shah, Shah Jahan, Humayun, Jahangir
Ans: (b)
________________________________________
377. What is the correct chronological order of the different dynasties of the Delhi Sultanate?
(a) Das, Khilji, Tughlaq, Sayyid, Lodi
(b) Khilji, Sayyid, Lodi, Das, Tughlaq
(c) Das, Sayyid, Khilji, Lodi, Tughlaq
(d) Tughlaq, Sayyid, Das, Khilji, Lodi
Ans: (a)
________________________________________
378. The Mughal emperor, who had spent 15 years in exile, was :
(a) Babur (b) Akbar
(c) Humayun (d) Jahangir
Ans: (c)
________________________________________
379. Under whose rule did the Mongols attack India under the leadership of Genghis Khan?
(a) Balban (b) Firoz Tughlaq
(c) Iltutmish (d) Mohammad bin Tughlaq
Ans: (c)
________________________________________
380. Where was Babur buried as per his wish?
(a) Kabul (b) Peshawar
(c) Agra (d) Delhi
Ans: (a)
________________________________________

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.