Which is The First Vernacular Newspaper in India? PDF DOWNLOAD

7 mins read

Which is The First Vernacular Newspaper in India?

1. Who is The Chairman of NITI AAYOG?
Ans. PM Narendra Modi

2. Question Related to Aravalli Range?

3. Who is The Vice President of India?
Ans. M. Venkaiah Naidu

4. What is The Chemical Formula of Common Salt?
Ans. NaCl

5. What is The Party Name of Pakistan PM Imran Khan? Ans. Pakistan Tehreek-e-Insaf

6. Joule is the SI unit of what?
Ans. Energy

7. How Many Symbols are there in Hexadecimal?
Ans. 16

8. Which Point Separates US and Russia?
Ans. Bering Strait

9. What is Another Name for Cat Family?
Ans. Felidae

10.Bombay Stock Exchange is Located in Which Street?
Ans. Dalal Street

11.During The Muslim League who was the governor-general of India and where was the Muslim League started?
Ans. Lord George Nathaniel Curzon, Dhaka, Bangladesh

12.Who Was The First Chairman of Indian Railway?
Ans. FC Badhwar

13. What is The Name of The Japan Parliament?
Ans. The Diet

14. What is The Maximum Number of Seats in The Lok
Sabha?
(a) 552 (b) 543
(c) 520 (d) 530
Ans. Option (A) 530

15. Who is The Secretary-General of WTO?
Ans. Roberto Azevêdo

16. Which of the following is the largest delta in the
world?
(a) Nile delta (b) Amazon delta
(c) Mekango (d) Ganges & Brahmaputra delta
Ans. Option (d) Ganges & Brahmaputra Delta

17. Who is The Chairman of CSIR?
Ans. Dr. Shekar C Mande

18. Who is The Chairman of the 15th Finance
Commission?
Ans. N K Singh

19. Which Canal is Between Atlantic and Pacific Ocean?
Ans. The Panama Canal

20. Which National Park Has A Large Number Of
Rhinos?
Ans. Kaziranga National Park

21. Keibul Lamjao National Park Related Question?

22. Who Is The Oldest Person to Take Oath as A Prime
Minister?
(a) Atal Bihari Vajpayee (b) Morarji Desai
(c) Charan Singh (d) VP Singh
Ans. Option (b) Morarji Desai

23. Which of The Following Does not belong to Google?
(a) Youtube (b) Blogger
(c) I Tunes (d) Xbox
Ans. Option (c) I Tunes

24. Who did not Win Booker Prize 2020?

25. Which Was The first & last INC session of MK
Gandhi?
Ans. 1924 Belgaum

26. Which of The Following is not related to Space
Program?
(a) Sriharikota (b) Abdul Kalam island

27. Who Was The Governor-General During Bengal
Partition?
Ans. Lord Curzon

28. Hinayana is related to Which Religion?
Ans. Buddhism

29. Who Won More Number of FIFA World Cups?
(a) Brazil (b) Germany
(c) France (d) Spain
Ans. Option (a) Brazil

30. Who is not a Member Of the 1946 Cabinet Mission?
a) Cripps b) Alexander
c) Lawrence d) Simon
Ans. Option (d) Simon

1. Who Is The Leader of The INC Session in 1931?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) M.K. Gandhi
(d) Dr. B.R. Ambedkar
Ans. Option (b) Sardar Vallabhbhai Patel

2. Nalanda University Was Built By Which Ruler?
Ans. Kumargupta-I

3. Chlorophyll Contains Which Element?
Ans. Magnesium

4. Nilgiri Hills Located in Which State and its Highest Peak?
Ans. Tamil Nadu State and Doda Betta Peak

5. Which state has the longest coastal area in India?
(a) Gujarat (b) Odisha
(c) Andhra Pradesh
(d) Andaman and Nicobar
Ans. Option (a) Gujarat

6.Who is The Author of “The Dreams from My
Father” Book?
Ans. Barack Obama

7. Which of the following is not a world heritage
site of India?
(a) Sun Temple Konark (b) Agra fort
(c) Monument in Madhya Pradesh
(d) Fatehpur Sikri
Ans. Option (c) Monument in Madhya Pradesh

8.What is The Name of Bhopal Gas Leak Company?
Ans. Union Carbide India Ltd

9.Who Was The President of Lahore INC Session?
Ans. Jawaharlal Nehru

10. Kuchipudi dance originated from which state?
Ans. Andhra Pradesh

11. Which Country Doesn’t Have Nuclear Weapons?
Ans. Algeria

12. Dandi March lead to The Start of Which Movement?
(a) Quit India (b) Civil Disobedience
(c) Non Co-operation
Ans. Option (b) Civil Disobedience

13. What does the P stand for in HTTP?
Ans. Protocol (Hypertext Transfer Protocol)

14. Who Publishes World Happiness Report?
Ans. The United Nations

15. Who Supported Neeranchal National Watershed Project (NNWP)?
(a) World Bank (b) IMF
Ans. Option (b) World Bank

16. Indian Constitution Was Derived From Which Act?
Ans- Government of India Act 1935

17. Which of the following countries is not a member of SAARC?
(a) Pakistan (b) Singapore
(c) Afghanistan (d) Maldives
Ans. Option (b) Singapore

18. Which Part Of The Pacific Ring of Fire Has
The Most Volcanic Activity?
Ans. Ojos del Salado (6,893 m (22,615 ft)),

19. Fundamental Duties are related to which Article?
Ans. Article 51A

21. Which Airport Got an award for “The Best Asian Pacific Airline” 2019?
Ans. Rajiv Gandhi International Airport

22. What is El-Nino
Ans. El Niño is an abnormal weather pattern
caused by the warming of the Pacific Ocean near the equator, off the coast of South America.

23. Name the gas, which is filled in wick type lighters?
Ans. Butane

24. Which is The First Vernacular Newspaper in India?
Ans. Samachar Darpan

25. Which Country Has Topped The FIFA Ranking of 2019?
Ans. Belgium

26. Which of The Following is Not Correct?
(a) Malaria Parasite (b) Cholera Infection
(c) Measles Virus (d) Cancer Bacteria
Ans. Option (d) Cancer Bacteria

27. Why is Red Soil Red in Colour?
Ans. A High Percentage of Iron Content

28. PM Ayushman Bharat Yojana Related Question?

30. Which converts IP Address into a domain name?
Ans. The Domain Name System (or DNS) converts human-readable domain names (like www.google.com) into Internet Protocol (IP)

READ IN ODIA 

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog