Which Englishman was given the title of ‘Khan’ by Jahangir? History questions pdf download here

///
4 mins read

381. Pair the following battle lands with their correct states:
a. Haldi Ghati b. Panipat
c. Buxar d. Plassey
1. Rajasthan 2. Haryana
3. Bihar 4. West Bengal
(a) a – 1 , b – 2, c – 3, d – 4
(b) a – 2, b – 1, c – 3, d – 4
(c) a – 1, b – 2, c – 4, d – 3
(d) a – 2, b – 1, c – 4, d – 3
Ans: (a)
________________________________________
382. Who was the head of the military department recognized by the central machinery during the reign of Akbar?
(a) Diwan (b) Mir Bakshi
(c) Bakshi (d) Mir Saman
Ans: (b)
________________________________________
383. Chand Bibi, who handed over Berar to Akbar, was the ruler of
(a) Golconda (b) Bahmani
(c) Bijapur (d) Ahmed Nagar
Ans: (d)
________________________________________
384. Who built Jama Masjid?
(a) Sher Shah Suri (b) Alauddin Khilji
(c) Aurangzeb (d) Shah Jahan
Ans: (d)
________________________________________
385. Who became the Sultan of Delhi after Qutbuddin Aiwak in 1210?
(a) Balban (b) Razia Begum
(c) Sikandar Lodi (d) Iltutmish
Ans: (d)
________________________________________
386. Wadiyar was the ruler of which state?
(a) Indigenous kingdom of Mysore
(b) Indigenous kingdom of Travancore
(c) Vizianagaram
(d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
387. By what name was the Mughal ruler Zahiruddin Muhammad known?
(a) Akbar (b) Jahangir
(c) Babur (d) Humayun
Ans: (c)
________________________________________
388. On which river are the ruins of the Vijayanagara Empire situated?
(a) Mahanadi (b) Godavari
(c) Krishna (d) Kaveri
Ans: (c)
________________________________________
389. Which Mughal ruler took steps against the practice of Sati?
(a) Jahangir (b) Akbar
(c) Humayun (d) Shah Jahan
Ans: (b)
________________________________________
390. Who was the Indian ruler who faced the attack of Mahmud Ghaznavi?
(a) Prithviraj Chauhan (b) Raja Jaipal
(c) Jai Chand (d) Firdausi
Ans: (b)
________________________________________
391. Who was made the ruler of Orissa in the territories conquered by Akbar?
(a) Nisar Khan (b) Yakub Khan
(c) Jani Baig (d) Ali Khan
Ans: (a)
________________________________________
392. What type of information is there in Ain-e Akbari?
(a) Throws light on the administration system of Akbar.
(b) Throws light on Jahangir’s system of governance.
(c) Throws light on the system of governance of Shah Jahan.
(d) Throws light on Aurangzeb’s system of governance.
Ans: (a)
________________________________________
393. Who was the father of Marathi warrior Shivaji?
(a) Shahaji (b) Sambhaji
(c) Peshwa (d) Nanaji
Ans: (a)
________________________________________
394. After the disintegration of the Mughal Empire, the Qutb Shahi dynasty ruled from __________.
(a) Bidar (b) Birar
(c) Golconda (d) Nagpur
Ans: (c)
________________________________________
395. Which Englishman was given the title of ‘Khan’ by Jahangir?
(a) Captain Hawkins
(b) Sir Thomas Roe
(c) Edward Vary
(d) None of the above Ans: (a)
________________________________________
396. Who had started the Iqtadari system among the Sultans of the Sultanate-
(a) Firoz Shah Tughlaq
(b) Mohammad bin Tughlaq
(c) Iltutmish
(d) Ghiyasuddin Balban
Ans: (c)
________________________________________
397. Who was the founder of Lodi dynasty?
(a) Ibrahim Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi (d) Daulat Khan Lodi
Ans: (c)
________________________________________
398. In whose reign did the system of measure and weight come into force?
(a) Sher Shah Suri (b) Shah Jahan
(c) Alauddin Khilji (d) Balban
Ans: (a)
________________________________________
399. Which Mughal emperor changed the capital Agra to Delhi?
(a) Jahangir (b) Aurangzeb
(c) Humayun (d) Shah Jahan
Ans: (d)
________________________________________
400. Akbar grew up under whose patronage?
(a) Hemu (b) Faizi
(c) Abul Fazl (d) Bairam Khan
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who built the Qila-e-Kuhna mosque inside the Old Fort of Delhi ? History questions analysis free pdf download

Next Story

Which Mughal emperor who had spent 15 years in exile ? History questions answer pdf

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…