Where was the capital of the ancient kingdom ‘Avanti’ located? free questions Paper PDF Download

///
3 mins read

181. At which of the following Indus Valley Civilization sites, evidence of port has been found?
(a) Lothal (b) Kalibanga
(c) Harappa (d) Mohenjodaro
Ans: (a)
________________________________________
182. Who is related to the inscription of Sarnath?
(a) Ashoka (b) Harshavardhana
(c) Chandragupta Maurya (d) Samudragupta
Ans: (a)
________________________________________
183. Which of these sites is famous for Jain caves?
(a) Ellora (b) Khandagiri
(c) Kapilash (d) Sarnath
Ans: (b)
________________________________________
184. At which of these places was an important settlement of ancient Kalinga?
(a) Puri (b) Baripada
(c) Tosali (d) Keonjhar
Ans: (c)
________________________________________
185. Who was the founder of the Pala dynasty of Bengal?
(a) Damodar (b) Gopal
(c) Dharmapala (d) Devpal
Ans: (b)
________________________________________
186. Whose Prime Minister was Chanakya?
(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta II
(c) Ashoka (d) Bimbisara
Ans: (a)
________________________________________
187. Who was the first foreigner to attack India?
(a) Nadir Shah (b) Muhammad Ghaznavi
(c) Alexander the Great (d) Mohammad Ghori
Ans: (c)
________________________________________
188. The number of Vedas is :
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
Ans: (c)
________________________________________
189. Arrange the following lineage:
(a) Maurya, Shunga, Kushan, Gupta
(b) Shunga, Maurya, Kushan, Gupta
(c) Maurya, Gupta, Kushan, Shunga
(d) Gupta, Maurya, Shunga, Kushan
Ans: (a)
________________________________________
190. Who was the Gupta ruler who established peace loving and foreign relations?
(a) Chandragupta I (b) Kumar Gupta
(c) Skandagupta (d) Chandragupta II
Ans: (*)
________________________________________
191. Aryabhatta was a famous ……… of India.
(a) Poet (b) Physicist
(c) Mathematician (d) Vaidya
Ans: (c)
________________________________________
192. Punchmark coin was prevalent in which period?
(a) Vedic period (b) Harappan period
(c) Maurya period (d)
later Vedic period Ans: (*)
________________________________________
193. The old name of Patna city is
(a) Pataliputra (b) Kannauj
(c) Kausambi (d) Kapilvastu
Ans: (a)
________________________________________
194. What was the Indus Valley Civilization famous for?
(a) Well-planned city
(b) Efficient civic organization
(c) Development of art and architecture
(d) All of the above
Ans: (*)
________________________________________
195. The description of Varna system is found in :
(a) Rigveda (b) Samveda
(c) Dhanurveda (d) Atharvaveda
Ans: (a)
________________________________________
196. Where was the capital of the ancient kingdom ‘Avanti’ located?
(a) Vaishali (b) Kausambi
(c) Ujjain (d) Ayodhya
Ans: (c)
________________________________________
197. Where was the bone of a horse found in the Harappan civilization?
(a) Lothal (b) Harappa
(c) Surkotada (d) Mohenjodaro
Ans: (c)
________________________________________
198. Which one is not included in the three gems of Buddhism?
(a) Buddha (b) Sangha
(c) Dhamma (d) Ahimsa
Ans: (d)
________________________________________
199. Who used the word Chakravarti to conquer land between two seas?
(a) Kautilya (b) Megasthenes
(c) Vishakhadat (d) Taranatha
Ans: (a)
________________________________________
200. All of these are considered as Palaeolithic humans in India :
(a) Primitive human (b) Natural man
(c) Stone man (d) Modern man
Ans: (c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What is the northern style of temples known as? free Questions analysis pdf download

Next Story

What was the ancient name of Bengal ? Free Questions PDF Download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…