What was the number of weights and measures at the time of Indus Valley Civilization ? Free pdf download here

///
3 mins read

21. The architecture of the ‘Vimana’ system of temples was given by whom?
(a) Chola (b) Rashtrakuta
(c) Chalukya (d) Pallava
Ans: (a)
________________________________________
22. The number of weights and measures at the time of Indus Valley Civilization was-
(a) six (b) eight
(c) twelve (d) sixteen
Ans: (d)
________________________________________
23. Which dynasty is the oldest among the following dynasties of ancient India
(a) Rashtrakuta (b) Chalukya
(c) Pallava (d) Satavahana
Ans: (d)
________________________________________
24. Who was defeated by the Greek ruler Chandragupta Maurya?
(a) Megasthenes (b) Seleucus
(c) Alexander (d) Darius
Ans: (b)
________________________________________
25. In which Upanishad is the dialogue between Nachiketa and Yama found about spiritual knowledge?
(a) Brihadaranyaka Upanishad
(b ) Chandogya Upanishad
(c) Kathopanishad
(d) Ken Upanishad
Ans: (c)
________________________________________
26. The builders of Halebid and Belur temples are :
(a) Cholas (b) Hoysalas
(c) Kakatiyas (d) Pallavas
Ans: (b)
________________________________________
27. What is the cremation mound associated with Buddhism called?
(a) Stupa (b
) Torna (c) Bihar (d) Dukhang
Ans: (a)
________________________________________
28. Which of the following sites was the dock yard of the Indus civilization?
(a) Lothal (b) Harappa
(c) Ropar (d) Banawali
Ans: (a)
________________________________________
29. From where did the Aryans come to India?
(a) Eastern Europe (b) Australia
(c) Central Asia (d) South-east Asia
Ans: (c)
________________________________________
30. During which dynasty the temples of Mahabalipuram were established?
(a) Gupta dynasty (b) Pallava dynasty
(c) Chola dynasty (d) Chalukya dynasty
Ans: (b)
________________________________________
31. Which of the following is the main source of getting information about Harsha?
(a) Kalhan (b) Baan
(c) Bhavabhuti (d) Harisena
Ans: (b)
________________________________________
32. Which is the mismatch between the following states and their territories?
(a) Pandya-Belur (b) Hoysala-Dwarasamudra
(c) Yadava-Devagiri (d) Kakatiya-Warangal
Ans: (a)
________________________________________
33. The Chola king who is called ‘Gangai Kondan’
(a) Rajarajan (b) Rajendran
(c) Kulotungan (d) Manunimi
Ans: (b)
________________________________________
34. Who is the author of Tamil literature ‘Shilpadikaram’?
(a) Bharathi (b) Thiruvalluvar
(c) Elango (d) Karikalan
Ans: (c)
________________________________________
35. From the 3rd century AD, when the Huns’ invasions ended the Roman Empire, the Indian merchants depended more and more on
(a) African trade
(b) Western European trade
(c) Southeast Asian trade
(d) Middle-east trade
Ans: (c)
________________________________________
36. In which state are the ruins of Hampi?
(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Ans: (b)
________________________________________
37. Kakatiya was the ruler of which place?
(a) Gujarat (b) Rajasthan
(c) Kerala (d) Andhra Pradesh
Ans: (d)
________________________________________
38. Shaka era which was in 78 BC. Begins with, reveals—
(a) Kanishka’s rule
(b) Harsha’s prosperity
(c) Shivaji’s rule
(d) Chandragupta’s rule
Ans: (a)
________________________________________
39. In which country is Harappa the site of Indus Valley Civilization located?
(a) India (b) Bangladesh
(c) Pakistan (d) Afghanistan
Ans: (c)
________________________________________
40. Chinese traveler Hiuen-tsang visited India during the reign of
(a) Ashoka (b) Chandragupta Maurya
(c) Harsh Vardhan (d) Chandragupta Vikramaditya (Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) Station Manager Exam)
Ans: (c)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What was the first capital of the Ganges ? free questions pdf download

Next Story

What was Primitive man’s learned first ? Free pdf download here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…