What was the Harappan site known in Gujarat ? Free PDF download

///
3 mins read

81. ‘Kanchipuram’ is located at?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra (d) Karnataka
Ans: (b)
________________________________________
82. Pulakeshin belonged to which dynasty?
(a) Chola (b) Chakulya
(c) Maurya (d) Gupta
Ans: (b)
________________________________________
83. Which is the famous temple built by Rashtrakutas?
(a) Ajanta (b) Ellora
(c) Mahabalipuram Gupta (d) Khajuraho
Ans: (b)
________________________________________
84. Who was the court doctor of Kanishka?
(a) Charaka (b) Dhanvati
(c) Nagarjuna (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
85. From which place have the decorations of the bricks of the Indus civilization been found?
(a) Kalibanga (b) Chanhudaro
(c) Mohenjodaro (d) Vanwali
Ans: (a)
________________________________________
86. Which of the following is the oldest dynasty?
(a) Maurya (b) Nanda
(c) Pallava (d) Gupta
Ans: (b)
________________________________________
87. Who brought the Ashoka Pillar from Ambala to Delhi?
(a) Firoz Shah Tughlaq
(b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Akbar
(d) Balban
Ans: (a)
________________________________________
88. The world is God and God is my soul, do you get darshan?
(a) Vedas (b) Puranas
(c) Brahman texts (d) Upanishads
Ans: (d)
________________________________________
89. The two huge statues of ‘Buddha’ in Bamiyan are any works?
(a) Mauryan art
(b) Gupta art
(c) Gandhara art
(d)
None of the above Ans: (c)
________________________________________
90. Which book is not written by Harsh?
(a) Nagad (b) Prima Darsika (
c) Mudrarakshasa (d)
None of the above Ans: (c)
________________________________________
91. What was the main occupation of the Aryans in the Rigvedic period?
(a) Craftsmanship (b) Trade
(c) Farming (d) Animal Husbandry
Ans: (d)
________________________________________
92. Where is the Indus Valley city ‘Lothal’ located?
(a) Gujarat (b) Rajasthan
(c) Punjab (d) Haryana
Ans: (a)
________________________________________
93. Who succeeded Bimbisara?
(a) Ashoka (b) Ajatashatru
(c) Samudragupta (d) Chandragupta
Ans: (b)
________________________________________
94. Panini was a famous scholar of which subject?
(a) Language and Grammar (b) Ayurveda
(c) Astronomy (d) Biology
Ans: (a)
________________________________________
95. The most powerful king of the Chola dynasty was:
(a) Raja Rama Chola (b) Rudradaman
(c) Raja Chola II (d) Rajendra Chola
Ans: (d)
________________________________________
96. Chandragupta Vikramaditya belonged to which dynasty?
(a) Gupta dynasty (b) Maurya dynasty
(c) Haryanka dynasty (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
97. From which book written by Megasthenes the Mauryan history of India is known?
(a) Indica (b) Prothovosa
(c) The world (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
98. Who was the last ruler of the Chola dynasty?
(a) Raj Raja-I (b) Rajendra-II
(c) Raj Raja-II (d) Pulakeshin-II
Ans: (*)
________________________________________
99. Harappan site in Gujarat was-
(a) Kalivanga (b) Ropar
(c) Banawali (d) Lothal
Ans: (d)
________________________________________
100. The followers of which of the following religious sect got divided into two parts as Digambara and Shvetambara?
(a) Buddhist (b) Jain
(c) Hindu (d) Sikh
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who was the to first codified the Hindu Law? Free PDF download here

Next Story

What is Medicine Science in Veda known for? Questions Answer PDF Download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…