What was the first capital of the Ganges ? free questions pdf download

///
3 mins read

41. Who among the following is considered the real founder of Jainism?
(a) Risalnath (b) Parsvnath
(c) Neminath (d) Vardhman Mahavir
Ans: (d)
________________________________________
42. Gold coin was first introduced in India during whose reign?
(a) Kushan (b) Greek
(c) Shaka (d) Persian
(5) None of these
Ans: (b)
________________________________________
43. The total number of Tirthankaras according to Jainism is _____.
(a) 18 (b) 26
(c) 14 (d) 24
Ans: (d)
________________________________________
44. In whose reign did the Vimana style prevail in temple building-art?
(a) Maurya dynasty (b) Chola
dynasty (c) Gupta dynasty (d) Rashtrakuta dynasty
Ans: (b)
________________________________________
45. In which year did Shaka Samvat start?
(a) 58 years ago, Jesus Christ
(b) 78 East
(c) 58 Christ’s death years later,
(d) 78 years after Christ’s death
(5) No
Ans: (d)
________________________________________
46. The first capital of the Ganges was-
(a) Manne (b) Talakadu (c) Kolar (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
47. Which of the following is now the remnant part of the Indus Valley Civilization in Pakistan?
(a) Lothal (b) Kalibangan
(c) Alamgirpur (d) None of these
Ans: (d)
________________________________________
48. Which one is arranged in the appropriate chronological order?
I. Harsh Vardhan II. Samudragupta III. Chandragupta I IV. Rajendra Chola I
(a) I, II, III, IV (b) III, II, I, IV
(c) II, IV, III, I (d) II, III, I, IV
Ans: (b)
________________________________________
49. Man went from food gathering stage to food production stage
(a) Palaeolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic
Ans: (c)
________________________________________
50. Who is called Napoleon of India?
(a) Chandragupta (b) Ashoka
(c) Samudragupta (d) Bindusara
Ans: (c)
________________________________________
51. The tools and weapons of Harappa-civilization were mainly made of?
(a) only stone
(b) stone and copper
(c) copper, bronze and iron
(d) copper, bronze and tin
Ans: (d)
________________________________________
52. Who among the following was the great ruler of Kalanga in ancient times?
(a) Ajatasutra (b) Bindusara
(c) Kharavela (d) Mayurasaraman
Ans: (c)
________________________________________
53. The Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya was –
(a) Xuanzang (b) Megasthenes
(c) Fahien (d) Seleucus
Ans: (b)
________________________________________
54. The capital of Kanishka was
(a) Amravati (b) Kannauj
(c) Mathura (d) Peshawar
Ans: (d)
________________________________________
55. The Satavahanas belong to which state of the present day?
(a) Maharashtra (b) Andhra Pradesh
(c) Konkan (d) Kalash
Ans: (b)
________________________________________
56. Shunga dynasty was founded by –
(a) Ajatashatru (b) Bimbisara
(c) Agnimitra (d) Pushyamitra
Ans: (d)
________________________________________
57. What was the specialty of the Indus-Valley civilization?
(a) town planning
(b) drainage system
(c) well planned roads
(d) all
Ans: (d)
________________________________________
58. The people of Indus-Valley used to worship?
(a) Varuna (b) Agni
(c) Pashupati (d) Prajapati
Ans: (c)
________________________________________
59. In which district of Karnataka is the famous historical place ‘Hampi’ located?
(a) Bijapur (b) Gulbarga
(c) Raichur (d) Bellary
Ans: (d)
________________________________________
60. In which of the following cities did Mahatma Buddha attain enlightenment?
(a) Kapilvastu (b) Magadha
(c) Gaya (d) Lumbini
Ans: (c)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What is Medicine Science in Veda known for? Questions Answer PDF Download

Next Story

What was the number of weights and measures at the time of Indus Valley Civilization ? Free pdf download here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…