What was the ancient name of Bengal ? Free Questions PDF Download

///
5 mins read

161. Indus Valley Civilization was non-Aryan civilization because
(a) it was an urban civilization.
(b) It had a picture script.
(c) Agriculture was the basis of its economy.
(d) They extended up to the Narmada river valley.
Ans: (a)
________________________________________
162. People of Indus Valley Civilization worshiped—
(a) Vishnu (b) Brahma
(c) Indra and Varuna (d) Pashupati
Ans: (d)
________________________________________
163. Match the scholar or court poet from List I with the ruler belonging to him from List II—List- I List- II
(a) Jayadeva I. Vikramaditya I
(b) Vilahana II. Laxman Sen
(c) Amar Singh III. Yashovarman (of Kannauj)
(d) Vakapatiraja IV. Chandragupta II
(a) (b) (c) (d)
(a) I II III IV
(b) II I III IV
(c) II I IV III
(d) II IV III I
Ans: (c)
________________________________________
164. Match List I and List II—List I List II
(a) Brahmins I. Description of teaching problems
(b) Upanishads II. Similarity in language with Avesta
(c) Atharvaveda III. Describe the method of editing Vedic works
(d) Rigveda IV. Lecture of customs of the masses
The correct answer number is :
(a) (b) (c) (d)
(a) I III IV II
(b) III I IV II
(c) IV I II III
(d) III II I IV
Ans: (b)
________________________________________
165. Match List I and List II List -I List -II
(a) Karle Cave Temple I. Mahayana
(b) Khandagiri Stone II. Shaivite Building
(c) Bagh Cave III. Hinayana
(d) Badami Cave Temple IV. Jain The correct answer number is
(a) (b) (c) (d)
(a) III IV I II
(b) II III IV I
(c) IV III I II
(d) III IV II I
Ans: (a) )
________________________________________
166. In which of the following languages Sangam literature was written?
(a) Tamil (b) Sanskrit
(c) Pali (d) Prakrit
Ans: (a)
________________________________________
167. Which of the following pairs is correct?
(a) Ashvaghosha – Vikramaditya
(b) Banabhtri – Harshavardhana
(c) Harisena – Kanishka
(d) Kalidasa – Samudragupta
Ans: (b)
________________________________________
168. Whose first sermon was called “Dharmachakra Parivartan Sutra”?
(a) Mahavira (b) Gautam Buddha
(c) Adi Shankaracharya (d) Dalai Lama
Ans: (b)
________________________________________
169. Who was the successor immediately after the royal Mauryan in Magadha?
(a) Kushanas (b) Pandyas
(c) Satavahanas (d) Shungas
Ans: (d)
________________________________________
170. The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration is:
(a) in a well-planned provincial administration
(b) in
a well organized revenue system (c) in a well organized central government
(d) in an organized local self-government
Ans: (d)
________________________________________
171. The political and cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi (b) Madurai
(c) Kanchipuram (d) Mahabalipuram
Ans: (b)
________________________________________
172. The first discourse of Buddha at Sarnath is called
(a) Mahabhinishkraman (b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka (d) Dharmachakrapravartan
Ans: (d)
________________________________________
173. What resulted in the decline of the Gupta Empire in the fifth century AD?
(a) Chalukya raids (b) Greek invasions
(c) Huna invasions (d) Pallava raids
Ans: (c)
________________________________________
174. What is the correct date-sequence in which the following invaded India?
1. Hunas 2. Kushanas 3. Aryans 4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1 (d) 3, 4, 1 , 2
Ans: (b)
________________________________________
175. The remains of the Indus Valley Civilization show that the main occupation of the people was:
(a) agriculture (b) animal husbandry
(c) trade (d) hunting
Ans: (a)
________________________________________
176. The ancient name of Bengal was :
(a) Kamrup (b) Vasta
(c) Gaud (d) Vallabhi
Ans: (c)
________________________________________
177. Which ancient site literally means “Mound of the Dead”?
(a) Harappa (b) Lothal
(c) Sutkajen-dor (d) Mohenjodaro
Ans: (d)
________________________________________
178. The Mahabalipuram temple was built by the emperor of which dynasty?
(a) Gupta (b) Chola
(c) Pallava (d) Kushan
Ans: (c)
________________________________________
179. The lecturer of Yoga Philosophy is:
(a) Patanjali (b) Gautam
(c) Jaimini (d) Shankaracharya
Ans: (a)
________________________________________
180. Our main means about the Indus Valley Civilization are:
(a) Inscriptions
(b) Coins
(c) Manuscripts on Palm and Barch Leaves
(d) Archaeological Excavations
Ans: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Where was the capital of the ancient kingdom ‘Avanti’ located? free questions Paper PDF Download

Next Story

Whom did Kanishka encourage? free Questions PDF Download Here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…