What was Primitive man’s learned first ? Free pdf download here

///
1 min read

1. What is an Upanishad?
(a) Hindu texts
(b) Hindu Puranas
(c) Philosophical principles propounding Hindu philosophy
(d) Vedas
Ans: (c)
________________________________________
2. Many paintings of Ajanta were made during whose reign?
(a) Gupta (b) Shaka
(c) Shatavahana (d) Vardhan
Ans: (a)
________________________________________
3. What was the basis of the Varna system of the Aryans?
(a) Profession (b) Caste
(c) Gender (d) Colour
(5) None of these
Ans: (a)
________________________________________
4. Between which rulers did the famous ‘Battle of Vitasta’ take place on the banks of river Jhelum?
(a) Chandragupta Maurya and Seleucus
(b) Porus and Sikandar
(c) Dhanananda and Chandragupta Maurya
(d) None of the above
Ans: (b)
________________________________________
5. Whose contribution of the following was the most in the development of Bhagwat sect?
(a) Parthian (b) Hindu-Greeks
(c) Kushan (d) Gupta
Ans: (d)
________________________________________
6. Whom did Chandragupta Maurya defeat?
(a) Shaka (b) Hun
(c) Mughal (d) Greek
(5) None of these
Ans: (d)
________________________________________
7. With whom is the council of Navaratnas associated?
(a) Harshavardhana (b) Devapala
(c) Chandragupta-II (d) Ballal Sen
Ans: (c)
________________________________________
8. Which is the only pillar in which Ashoka has described himself as the emperor of Magadha?
(a) Small pillar of Maski
(b) Rummindei pillar
(c) Queen pillar (d) Bhabru pillar
Ans: (d)
________________________________________
9. Which of the following is not the site of Indus Valley Civilization?
(a) Alamgirpur (b) Lothal
(c) Kaushambi (d) Balakot
Ans: (c)
________________________________________
10. Which of the following places was famous for the seat of Mahayana teaching?
(a) Nalanda (b) Taxila
(c) Banaras (d) Sarnath
Ans: (a)
________________________________________
11. Where did Gautam Buddha give his first sermon?
(a) Bodh Gaya (b) Rajgriha
(c) Sarnath (d) Vaishali
Ans: (c)
________________________________________
12. Whom did the Aryans worship?
(a) Fire (b) Cow
(c) River (d) Tree
Ans: (a)
________________________________________
13. During whose reign did Megasthenes come to India?
(a) Chandragupta II (b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka (d) Harsha
Ans: (b)
________________________________________
14. Chanakya flourished during the time of-
(a) Chandragupta Maurya
(b) Harshavardhana
(c) Chandragupta Vikramaditya
(d) Ashoka
Ans: (a)
________________________________________
15. Why was Siddhartha later called ‘Buddha’?
(A) He had attained true knowledge (B) He had left home
(C) He had done severe penance
(D) He started living the life of a monk
Ans: (A)
________________________________________
16. Primitive man first learned-
(a) lighting fire
(b) domesticating animals
(c) making wheel
(d) growing grain
Ans: (a)
________________________________________
17. Which of the following was not present in the Vedic period?
(a) Alcoholic beverages
(b) Purdah system
(c) Means of entertainment
(d) All of the above
Ans: (b)
________________________________________
18. Who was the 24th Tirthankara of Jainism in the historical period?
(a) Gautam Buddha (b) Mahavir Swami
(c) Shankaracharya (d) Dayanand Saraswati
Ans: (b)
________________________________________
19. King Harshavardhana was defeated by-
(a) Raja of Punjab
(b) Raja of Kamrup
(c) Chalukya rulers of South
(d) Raja of Bengal
Ans: (c)
________________________________________
20. Which one of the following places was the best system of education during the period of Harshavardhana?
(a) Ujjain (b) Taxila
(c) Nalanda (d) Vikramshila
Ans: (c)

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.