What is the ‘Vajrayana’ sect known for ? Download history questions free pdf

///
3 mins read

281. Where is the oldest known ‘dock’ discovered?
(a) Bhagatrai (b) Surkotada
(c) Lothal (d) Suktagender
Ans: (c)
________________________________________
282. The ‘Iron Pillar at Mehrauli’ was built during the rule of which dynasty period?
(a) Kushan dynasty (b) Maurya dynasty
(c) Gupta dynasty (d) Shatavahana dynasty
Ans: (c)
________________________________________
283. The venue of the first ‘Buddhist Council’ was –
(a) Rajgriha (b) Sarnath
(c) Vaishali (d) Gaya
Ans: (a)
________________________________________
284. When did Alexander attack India?
(a) 336 BC (b) 326 BC
(c) 320 BC (d) 308 BC
Ans: (b)
________________________________________
285. Which Pallava ruler founded the city of Mahabalipuram and built many temples there?
(a) Narasimha Varman
(b) Simhavishnu Avanisimha
(c) Shiva-Skandavaram
(d) Mahendra Varman I
Ans: (a)
________________________________________
286. ‘Yama’, the god of death in Hinduism, uses which animal as a form of transport?
(a) Buffalo (b) Black crow
(c) Elephant (d) Camel
Ans: (a)
________________________________________
287. ‘Mahavir Jain’ breathed his last in
(a) Rajgir (b) Ranchi
(c) Pawapuri (d) Samastipur
Ans: (c)
________________________________________
288. The word ‘Satyamev Jayate’ inscribed on the base plate of the emblem of India is taken from?
(a) Rigveda (b) Shatapatha Brahmana
(c) Mundak Upanishad (d) Ramayana
Ans: (c)
________________________________________
289. In which of these places was the Great Bath of the Indus Valley Civilization discovered?
(a) Harappa (b) Lothal
(c) Mohenjodaro (d) Ropar
Ans: (c)
________________________________________
290. Which of the following famous play was written by the Gupta poet Kalidasa during his lifetime in the Gupta Empire?
(a) Mohenjodaro (b) Shakuntala
(c) Kshatriya (d) Ramayana
Ans: (b)
________________________________________
291. The famous figure of a girl in the dance posture found in the excavations of Harappa was made of which of the following?
(a) Terracotta (b) Steatite
(c) Bronze (d) Red Limestone
Ans: (a)
________________________________________
292. Which god’s replica was printed in the seal of the people of Indus Valley?
(a) Agni (b) Indra
(c) Varuna (d) Pashupati
Ans: (d)
________________________________________
293. Dhanwantri, a famous physician of ancient India, graced the court of
(a) Samudragupta
(b) Ashoka
(c) Chandragupta Vikramaditya
(d) Kanishka
Ans: (c)
________________________________________
294. Which of the following statements is not true about Buddha and Mahavira?
(a) Both had similar conduct regarding the concept of Varna.
(b) Both of them were born in the same century.
(c) Both taught simple, moral and simple life.
(d) Both of them were Kshatriya by birth.
Ans: (a)
________________________________________
295. Who was the founder of the Chola dynasty?
(a) Vijayalaya (b) Rajaraja
(c) Rajendra (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
296. In ancient India, which of the following was the capital of Kalinga?
(a) Ujjain (b) Taxila
(c) Toshali (d) Pataliputra
Ans: (c)
________________________________________
297. In which of the following languages did Buddha preach?
(a) Urdu (b) Pali
(c) Hindi (d) English
Ans: (b)
________________________________________
298. Indus Valley Civilization was mainly :
(a) tribal (b) rural
(c) urban (d) local
Ans: (c)
________________________________________
299. The ‘Vajrayana’ sect is-
(a) Buddhists (b) Jains
(c) Hindus (d) Tata Dharma
Ans: (a)
________________________________________
300. What is the “Lion Capital” of Sarnath related to?
(a) Ashoka (b) Gopal
(c) Bimbisara (d) Ajatashatru
Ans: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Who was the mother of Gautam Buddha? Free history question pdf download here

Next Story

Why was Nalanda University world famous? Free history questions pdf download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…