What is the northern style of temples known as? free Questions analysis pdf download

///
3 mins read

201. Match List I and List II : List I List II
(a) Hiuen Tsang I. Chandragupta Maurya
(b) Fahien II. Harshavardhana
(c) Megasthenes III. Jahangir
(d) Sir Thomas Roe IV. Chandragupta Vikramaditya The correct answer code number is :
(a) (b) (c) (d)
(a) I II III IV
(b) II IV I III
(c) II IV III I
(d) II I IV III
Ans: (b)
________________________________________
202. Name the Rigvedic deity who is believed to be the supporter of ‘Rita’ or the order of creation:
(a) Agni (b) Soma
(c) Indra (d) Varuna
Ans: (d)
________________________________________
203. Who started the Shaka Samvat used by the Government of India?
(a) Kanishka (b) Vikramaditya
(c) Ashoka (d) None of these
Ans: (a)
________________________________________
204. The golden
age of Indian culture is called (a) Rajput period (b) Gupta period
(c) Chola period (d) Maurya period
Ans: (b)
________________________________________
205. In which period was the Khajuraho temple built?
(a) Pallavas (b) Chalukyas
(c) Chandelas (d) Palas
Ans: (c)
________________________________________
206. About whom is the Panchatantra written?
(a) Economics (b) Mathematics
(c) Physiology (d) Behavior and Policy
Ans: (d)
________________________________________
207. Who was the real founder of Jainism?
(a) Parsvnath (b) Rishabhdev
(c) Mahavir (d) Ajitnath
Ans: (c)
________________________________________
208. The greatest epic is :
(a) Mahabharata (b) Fairy Queen
(c) Ramayana (d) Paradise Lost
Ans: (a)
________________________________________
209. Who is famous as the mound of the dead?
(a) Harappa (b) Mohenjodaro
(c) Lothal (d) Kalibanga
Ans: (b)
________________________________________
210. Which one is related to the Indus Civilization?
(a) Mesolithic Age (b) Neolithic Age
(c) Bronze Age (d) Colosseic
Ans: (c)
________________________________________
211. Which dynasty built the Ellora Kailash temple?
(a) Rashtrakuta (b) Satavahana
(c) Maurya (d) Pulakeshya
Ans: (a)
________________________________________
212. What is the northern style of temples known as?
(a) Dravida (b) Nagara
(c) Vesara (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
213. In which period did the cultivation of cereals first start?
(a) Neolithic period
(b) Mesolithic period
(c) Palaeolithic period
(d) Proto-historic period
Ans: (a)
________________________________________
214. In whose republic did Buddha attain Mahaparinirvana?
(a) Mallas (b)
Lichchhavis (c) Shakyas (d) Palas
Ans: (a)
________________________________________
215. Where was Mahavir born?
(a) Sarnath (b) Lumbini
(c) Pavapuri (d) Kundagram
Ans: (d)
________________________________________
216. The collection of teachings of Buddha is:
(a) Buddhacharita (b) Sutta Pitaka
(c) Abhidhamma Pitaka (d) Vinaya Pitaka
Ans: (b)
________________________________________
217. Which one of the following places is not in India?
(a) Harappa (b) Kalibanga
(c) Rangpur (d) Ropar
Ans: (a)
________________________________________
218. Witchcraft is studied in which Veda?
(a) Yarjuveda (b) Rigveda
(c) Samaveda (d) Atharvaveda
Ans: (d)
________________________________________
219. Which emperor has a pillar in Sarnath?
(a) Akbar (b) Ashoka
(c) Sher Shah (d) Shah Jahan
Ans: (b)
________________________________________
220. Which of these religions did Ashoka adopt?
(a) Buddhist (b) Jain
(c) Islam (d) Christian
Ans: (a)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What was the word Brihi used in Vedic literature ? free Questions PDF Download

Next Story

Where was the capital of the ancient kingdom ‘Avanti’ located? free questions Paper PDF Download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…