What is Medicine Science in Veda known for? Questions Answer PDF Download

///
4 mins read

61. Where are the Ajanta and Ellora caves located?
(a) Rajasthan (b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh (d) Gujarat
Ans: (b)
________________________________________
62. The capital of the Pallava king was
(a) Chennapattinam (b) Mahabalipuram
(c) Kanchipuram (d) Madurai
Ans: (c)
________________________________________
63. At which of the following places is the port city of Indus Valley Civilization located?
(a) Lothal (b) Kalibanga
(c) Mohenjodaro (d) Chanhudaro
Ans: (a)
________________________________________
64. Which of the following is not the site of Indus Valley Civilization?
(a) Dholavira (b) Lothal
(c) Kaushambi (d) Kalibangan
Ans: (c)
________________________________________
65. Which period of ancient India is called the Golden Age in ancient Indian history?
(a) The reign of the Maurya dynasty
(b) The Gupta dynasty
(c) The Nanda dynasty
(d) The Satavahana dynasty
Ans: (b)
________________________________________
66. Who is called ‘Father of Ayurveda’?
(a) Manu (b) Charaka
(c) Lukman (d) None of these
Ans: (b)
________________________________________
67. Where did Lord Buddha died?
(a) Kushinagar (b) Kapilvastu
(c) Sarnath (d) Hastinapur
Ans: (a)
________________________________________
68. In the Rigveda most mantras have been written in praise of which deity?
(a) Agni (b) Indra
(c) Varuna (d) All of the above
Ans: (b)
________________________________________
69. On which of the following two sections of society was the Buddha most influential?
(a) Merchant and Yogi
(b) Lender and self able
(c) Poor and big businessman
(d) Women and Shudra
Ans: (d)
________________________________________
70. Which one of the following animals of the Harappan culture does not exhibit modesty and terracotta art?
(a) Cow (b) Elephant
(c) Rhinocerus (d) Tiger
Ans: (a)
________________________________________
71. He is also known as Siddhartha
(a) Mahavira (b) Shankaracharya
(c) Ashoka (d) Buddha
Ans: (d)
________________________________________
72. Which Chinese traveler came to India during the time of Harshavardhana?
(a) Hiuen Tsang (b) Itsang
(c) Fahien (d) Nishka
Ans: (a)
________________________________________
73. Which was the most important city of North India during the reign of Harsha?
(a) Pataliputra (b) Ujjain
(c) Kannauj (d) Thaneshwar
Ans: (c)
________________________________________
74. Medicine Science Veda is :
(a) Rigveda (b) Atharva Veda
(c) Yajurveda (d) Sama Veda
Ans: (b)
________________________________________
75. Which of the following pair is correctly matched?
A. Lothal : Ancient Dockyard
B. Sarnath : First sermon by Buddha
C. Rajagriha : Birth place of Buddha
D. Nalanda : Great center of Buddhist learning Select the correct answer using the codes given below
(a) A, B, and C (b) C and D
(c) A, B and D (d) A and C
Ans: (c)
________________________________________
76. Which of the following statements are correct regarding the Indus Valley Civilization?
(a) Their houses were made of bricks
(b) The meeting hall was discovered in Mohenjodaro
(c) Open square was the main target in the construction plan of the house
(d) All of the above
Ans: (d)
________________________________________
77. Ashoka belongs to which dynasty?
(a) Mughal dynasty (b) Gupta dynasty
(c) Maurya dynasty (d) None of these
Ans: (c)
________________________________________
78. When did Hijri Samvat start?
(a) 78 AD (b) 58 AD
(c) 670 AD (d) 622 AD
Ans: (d)
________________________________________
79. Construction of the great temple of Thanjavur ………. did.
(a) Kulottunga Chola (b) Raj Raj Chola
(c) Rajendra Chola (d) Sundar Chola
Ans: (b)
________________________________________
80. Who started the great ‘Silk Road’ for Indians?
(a) Kanishka (b) Ashoka
(c) Harsha (d) Fahien
(5) None of these
Ans: (a)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

What was the Harappan site known in Gujarat ? Free PDF download

Next Story

What was the first capital of the Ganges ? free questions pdf download

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…