The famous Indo-Geek king who embraced Buddhism? History Questions Analysis with PDF

///
1 min read

341. Which Chinese traveler visited India during the time of Harshavardhana?
(a) Megasthenes (b) Huen Tsang
(c) I-Sing (d) Fa-hien
Ans: (b)
________________________________________
342. Where was the Third Buddhist Council organized?
(a) Pataliputra (b) Kashmir
(c) Kannauj (d) Allahabad
Ans: (a)
________________________________________
343. Which of the following places is associated with Jainism?
(a) Kapilvastu (b) Pavapuri
(c) Prayag (d) Shravasti
Ans: (b)
________________________________________
344. The ‘Indus Valley Civilization’ was non-Aryan because:
(a) it was urban
(b) its handwriting was pictographic
(c) it had an agricultural economy
(d) it extended to the Narmada valley
Ans: (a)
________________________________________
345. The famous Indo-Geek king who embraced Buddhism?
(a) Alexander (b) Sources-I
(c) Minander (d) Democritus
Ans:(c)
________________________________________
346. Where was the Buddhist Council held during the reign of Kanishka?
(a) Patliputra (b) Varanasi
(c) Kashmir (d) Rajgriha
Ans: (c)
________________________________________
347. The first Gupta ruler who was bestowed with the title of ‘Maharajadhiraja’?
(a) Ghatotkacha (b) Shrigupta
(c) Chandragupta-I (d) Samudragupta
(c)
________________________________________
348. Who was the founder of the Pala dynasty in Bengal?
(a) Dharampal (b) Mahipal
(c) Devpal (d) Gopal
________________________________________
349. When did Vasco-da-Gama reach Calicut?
(a) in 1748 AD (b) in 1498 AD
(c) in 1698 AD (d) in 1248 AD
Ans: (b)
________________________________________
350. Which one of the following gods was not worshiped by the Harappan people?
A. Shiva B. Vishnu
C. Pigeon D. Swastika
(a) (D) (b) (A)
(c) (B) (d) (C)
Ans: (c)
________________________________________
351. Who brought unity among the Sikhs and established the state in Punjab?
(a) Guru Nanak (b) Ranjit Singh
(c) Guru Gobind Singh (d) Tegh Bahadur
Ans: (b)
________________________________________
352. Who was the last ruler of Lodi dynasty in India?
(a) Ibrahim Lodi (b) Sikandar Lodi
(c) Sultan Lodi (d) Khizr Hayat Lodi
Ans: (a)
________________________________________
353. Where are the ruins of Vijayanagara Empire?
(a) Bijapur (b) Golconda
(c) Hampi (d) Jaipur
(5) None of these
Ans: (c)
________________________________________
354. Iqta system was prevalent during which of the following?
(a) Delhi Sultanate
(b) Mughals
(c) Chalukyas
(d) Vijayanagara Empire
Ans: (a)
________________________________________
355. Where did the British set up their first factory in India in 1612 AD?
(a) Goa (b) Hooghly
(c) Arcot (d) Surat
Ans: (d)
________________________________________
356. During the reign of which sultan the boundaries of Khalsa were highly developed?
(a) Ghiyasuddin Balban
(b) Alauddin Khilji
(c) Muhammad bin Tughlaq
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans: (b)
________________________________________
357. Krishnadeva Raya was the ruler of-
(a) Bahmani (b) Chola
(c) Vijayanagara (d) Pallava
Ans: (c)
________________________________________
358. How did the Sufi saints contribute to cultural coordination?
(a) Promoting Jaban -e-Hindvi
(b) Establishing Khanqah
(c) Establishing literary coordination
(d) Promoting the unity of God
Ans: (a)
________________________________________
359. On which river are the ruins of the Vijayanagara Empire situated?
(a) Mahanadi (b) Godavari
(c) Kaveri (d) Tungabhadra
Ans: (d)
________________________________________
360. Name the religious movement started by Emperor Akbar in the latter half of the 16th century.
(a) Din-e-Ilahi (b
) Jaziya (c) Jauhar (d) Kharaj
Ans: (a)
________________________________________

Syllabus

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.