Securities Market, Industry and Insurance

8 mins read

1. Capital market regulator is–
(A) NSE (B) RBI
(C) SEBI (D) IRDA
Ans. (C)

2. A short-term government security paper is called–
(A) Share
(B) Debenture
(C) Mutual Fund
(D) Treasury Bill
Ans. (D)

3. In the context of the stock market, IPO stands for–
(A) Immediate Payment Order
(B) Internal Policy Obligation
(C) Initial Public Offer
(D) International Payment Obligation
Ans. (C)

4. New capital issue is placed in–
(A) Secondary market
(B) Grey market
(C) Primary market
(D) Black market
Ans. (C)

5. NIFTY is associated with–
(A) Cloth Market Price Index
(B) Consumer Price Index
(C) BSE Index
(D) NSE Index
Ans. (D)

6. Bull and Bear are related to which commercial activity?
(A) Banking
(B) E-commerce
(C) International trade
(D) Stock market
Ans. (D)

7. Which amidst the following is not a credit rating agency?
(A) CRISIL
(B) CARE
(C) ICRA
(D) IFCI
Ans. (D)

8. The first state owned company from India to be listed on the New York Stock Exchange is–
(A) Videsh Sanchar Nigam Limited
(B) Mahanagar Telephone Nigam Limited
(C) Tata Iron and Steel Company
(D) Wipro
Ans. (A)

9. For channelizing the unaccounted money for productive purposes the government introduced the scheme of–
(A) Special Bearer Bonds
(B) Resurgent India Bonds
(C) Provident Funds
(D) Market Loans
Ans. (A)

10. A speculator who sells stocks, in order to buy back when price falls, for gain is a–
(A) Bull (B) Bear
(C) Boar (D) Bison
Ans. (B)

11. What is the purpose of the India Brand Equity Foundation?
(A) To promote in-bound tourism
(B) To make ‘Made in India’ a label of quality
(C) To organize trade fairs
(D) To provide venture capital to IT sector
Ans. (B)

12. Insurance sector in India is regulated by –
(A) MRBI (B) CII
(C) IRDA (D) SEBI
Ans. (C)

13. Short-term government securities is called –
(A) Share
(B) Debenture
(C) Mutual Fund
(D) Treasury Bill
Ans. (D)

14. A speculator who enters into a purchase transaction with a view to sell in the near future, when the price would have rised is called a-
(A) Bear (B) Bull
(C) Bison (D) Boar
Ans. (B)

15. The abbreviation ‘SEBI’ stands for-
(A) Savings and Exchange Bank of India
(B) Securities and Exchange Bank of India
(C) Survey of essential business in India
(D) Securities and Exchange Board of India
Ans. (D)

16. SEBI was set up in-
(A) 1992
(B) 1998
(C) 1999
(D) 1996
Ans. (A)

17. Which is the first Indian Company to be listed in NASDAQ?
(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
Ans. (D)

18. Liquidity Preference means
(A) Holding assets in the form of bonds and shares
(B) Holding assets in the form of cash
(C) Creation of immovable property
(D) Assets in the form of jewelery
Ans. (B)

19. What is meant by ‘Capital Gain’?
(A) Part of profits added to the capital
(B) Appreciation in the money value of assets
(C) Additions to the capital in vested in a business
(D) None of these
Ans. (B)

20. The business in Stock Markets and other securities markets is regulated by-
(A) Securities and Exchange Board of India
(B) Sole Trade and Exchange Bank of India
(C) State and Exchange Bank of India
(D) Stock and Exchange Bank of India
Ans. (A)

21. A financial instrument is called a ‘primary security’ if it represents the liability of:
(A) Some ultimate borrower
(B) The Government of India
(C) A primary cooperative bank
(D) A commercial bank
Ans. (A)

22. Government securities are considered liquid because they are-
(A) Backed by the Government treasury
(B) Convertible into other types of saving deposits
(C) Quickly and easily marketable
(D) Stable in value
Ans. (C)

22. Under-writing refers to-
(A) under estimation
(B) under selling
(C) winding up the business
(D) an act of insuring risk
Ans. (D)

23. Who are the creditors of a corporation?
(A) Bond holders
(B) Stock holders
(C) Both Bond and Stock holders
(D) Holders of preferred stock
Ans. (C)

24. Long-term funds in the capital market can be raised either by borrowing from certain institutions or through-
(A) Issue of note
(B) Taking loan from Government
(C) Issue of securities
(D) Taking loan from foreign institutions
Ans. (C)

25. Capital market deals with-
(A) Short term fund
(B) Long term fund
(C) Cash
(D) Both long and short term funds
Ans. (B)

26. Debenture holders of a company are its-
(A) Shareholders
(B) Creditors
(C) Debtors
(D) Directors
Ans. (B)

27. “Wall Street” is the name of the-
(A) Stock Exchange of New York
(B) Indian Township in wash
(C) Super market in Mumbai
(D) Stock Exchange of Kolkata
Ans. (A)

28. Securities and Exchange Board of India is a-
(A) Quasi Judicial body
(B) Regulatory Body
(C) Advisory Body
(D) Constitutional Body
Ans.(B)

29. SIDO is related to the development of-
(A) Small industries
(B) Steel Industry
(C) Soap Industry
(D) Sugar Industry
Ans. (A)

30. Insider trading is related to-
(A) Trade sector
(B) Share market
(C) Credit market
(D) Horse racing
Ans. (B)

31. Which of the following is done at a Stock Exchange?
(A) Commodities are bought and sold at wholesale price
(B) Commodities are bought and sold at retail price
(C) Securities are bought and sold
(D) None of these
Ans. (C)

32. BSE SENSEX Constitutes ____ number of companies.
(A) 30 (B) 40
(C) 50 (D) 60
Ans. (A)

33. Banking comes under which of the following sector?
(A) Primary sector
(B) Secondary sector
(C) Tertiary sector
(D) Both Secondary and Tertiary sectors
Ans. (C)

34. Offloading of government shares to private companies is known as _____.
(A) Investment
(B) Disinvestment
(C) Centralization
(D) Decentralization
Ans. (B)

35. What is the full form of NSDL?
(A) National Society Development Limited
(B) National Securities Depository Limited
(C) National Social Development Limited
(D) National Safety Development Limited
Ans. (B)

36. Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?
(A) Sugar Industry
(B) Fishing
(C) Insurance
(D) Transport of goods
Ans. (A)

37. Which among the following comes under tertiary sector of Indian Economy?
(A) Cloth Industry
(B) Transport of goods
(C) Dairy
(D) Sugar Industry
Ans. (B)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990