Schemes

5 mins read

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in–
(A) 1986 (B) 1987
(C) 1988 (D) 1990
Ans. (A)

2. Which is odd?
(A) S.G.S.Y. (Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana)
(B) S.J.S.R.Y. (Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana)
(C) N.O.A.P.S. (National Old Age Pension Scheme)
(D) N.R.E.G.S. (National Rural Employment Guarantee Scheme)
Ans. (C)

3. Which is not the objective of Public Procurement and Distribution system followed by Indian Government?
(A) Maintain price stability through creation of buffer Stock
(B) Protect the interests of both consumers and poor farmers
(C) Control the production of food grains
(D) Reduce personal and regional inequality in the distribution
Ans. (C)

4. Government of India has decided to integrate with recently launched Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana-
(A) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
(B) National Rural Livelihood Mission
(C) Haryali
(D) Accelerated Irrigation Benefit Programme
Ans. (A)

5. Which one of the following is not a scheme/ project of the present Government?
(A) AMRUT
(B) Swachh Bharat
(C) AYUSH
(D) Jan Dhan Yojana
Ans. (C)

6. Which of the following programmers meet the credit needs of poor women?
(A) Mahila Samriddhi Yojna
(B) Rashtriya Mahila Kosh
(C) Indira Mahila Yojna
(D) Mahila Samakhya Programme
Ans. (B)

7. HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at-
(A) Education of girl child
(B) Development of smart cities
(C) Urban sewage treatment
(D) Development of Heritage Sites
Ans. (D)

8. The aim of Differentiated Interest Scheme was to provide concessional loans to________.
(A) Weaker section of the society
(B) Public Sector Industries
(C) Public Limited Companies
(D) Big exports
Ans. (A)

9. The Swarna Jayanti Shahari Rojgar Yojna (SJSRY) mainly aims at creating employment opportunities for-
(A) both self employment and wage employment in urban areas
(B) self employment in urban areas only
(C) wage employment in urban areas only
(D) None of these
Ans. (A)

10. Golden Hand Shake scheme is the name of-
(A) Retirement Scheme
(B) Voluntary Retirement Scheme
(C) One Rank One Pension Scheme
(D) Private Sector Retirement Scheme
Ans. (B)

11. Kutir Jyoti Scheme is associated with-
(A) Promoting cottage industry in
(B) Promoting employment among unemployed youth
(C) Providing electricity to rural families living below poverty line
(D) All of these
Ans. (C)

12. Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as-
(A) Prime Minister’s Rojgar Yojna
(B) National Rural Livelihoods Mission
(C) Jawahar Gram Samriddhi Yojana
(D) Sampoorna Gramin Rojgar Yojana
Ans. (B)

13. ‘Stand up India’ scheme launched by the Prime Minister recently is related with-
(A) Promotion of entrepreneurship among SC, ST and Women
(B) Promotion of rights of Divyangs
(C) Promotion of compulsory education for women
(D) Promotion of Indian exports in western countries
Ans. (A)

14. ’’Himayat” is a training-cum placement programme for unemployed youth in the State of-
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Jammu and Kashmir
(D) Himachal Pradesh
Ans. (C)

15. Pradhan Mantri Mudra Yojana was announced under the leadership of _______.
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Indira Gandhi
(C) Narendra Modi
(D) Manmohan Singh
Ans. (C)

16. Who takes the decision regarding the savings and loan activities in a Self Help Group (SHG)?
(A) Private Bank
(B) Reserve Bank of India
(C) Members of group
(D) Non Government Organizations
Ans. (C)

17. What is the name of the app launched by the Union Ministry of Power to provide real time information sharing on power supply?
(A) URJAMITRA
(B) BHIM
(C) URJA
(D) UMANG
Ans. (A)

18. Under ‘Muktijodha Scholarship Scheme’, India will give 35 crore rupees to children of freedom fighters in ______.
(A) Pakistan
(B) Bangladesh
(C) Sri Lanka
(D) Nepal
Ans. (B)

19. What is the full form of PMGSY?
(A) Pradhan Mantri Greh Sadak Yojana
(B) Pradhan Mantri Gaon Sadak Yojana
(C) Pradhan Mantri Guarantee Sadak Yojana
(D) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
Ans. (D)

20. Under ‘Geo Mahatma Gandhi NREGA’ initiative, MNREGA has reached a milestone by Geo tagging how many assets created under it?
(A) 30 lakh (B) 1 crore
(C) 2.8 crore (D) 3 crore
Ans. (B)

21. What is the name of the scheme for food processing sector to be launched by The Ministry of Food Processing Industries?
(A) MITRA
(B) URJA
(C) SAMPADA
(D) BHOJAN
Ans. (C)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established