Railway NTPC Questions Discuss 17-1-2021 Questions PDF (Shift-1)

2 mins read

1. Madhubani painting related question?
Ans. Bihar

2. Who is the first women speaker of the Lok Sabha?
Ans. Meera Kumar

3. Longest national highway in India?
Ans. National Highway 44

4. Which places are connected between North to South corridor of India?
Ans. Kashmir to Kanyakumari

5. Suez Canal was opened in which year?
Ans. 1869

6. Who discovered Mohenjodaro?
Ans. R. D. Banerji in 1922

7. Which headquarters are not in Kolkata?
Ans. BARC

8. Who built the Nalanda University?
Ans. King Kumaragupta I

9. Who was CJI before bobde?
Ans. Ranjan Gogoi

10. Article 72 of the Indian Constitution is related to?
Ans. Pardoning the power of the president

11. Startup India scheme comes under which ministry?
Ans. Ministry of Commerce and Industry

12. Harappa civilization discovered in which year?
Ans. 1921

13. From where was CHANDRAYAAN-II Launched?
Ans. Satish Dhawan Space Center or Sriharikota Range

14. Question related to Folded Mountains in India?

15. When was the Deccan revenue system started?
Ans. Thomas Munro in 1820

16. What is the use of a barometer?
Ans. A barometer is a scientific instrument used to
measure atmospheric pressure

17. Which is the First Robot to Receive the Citizenship
of a country?
Ans. SOPHIA

18. Who has won the Wimbledon Title 8 Times?
Ans. Roger Federer

19. Where is United Nations University located?
Ans. Tokyo, Japan

20. Which is The 11th UNESCO Bio-Sphere Reserve?
Ans. The Khangchendzonga Biosphere Reserve

21. Which organization deals with the global rules of
trade between nations?
Ans. WTO

22. State Governor Article?
Ans. Articles 153

23. Which city is known as the City of Pearls?
Ans. Hyderabad

24. Potential difference is measured by which instrument?
Ans. voltmeter

25. Which UN organization is related to health?
Ans. WHO

26. Which of the following is not a search engine?
Ans. Chrome (Web Browser)

27. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana is related to
Ans. Natural Gas

28. Who gave the theory of population growth?
Ans. Thomas Robert Malthus

29. Data Transferred by using which computer device?
Ans. USB (Universal Serial Bus)

30. Which of the following is Giffen Goods?
Ans. bread, rice, and wheat.

31. Question related to Eye sight?
Ans. Myopia

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog