Planning, Unemployment, Agriculture, Development and Poverty-3

7 mins read

71. ‘Neo-Malthusian Theory’ is associated withwhich of the following?
(A) Employment
(B) Poverty
(C) Resource scarcity
(D) Income
Ans. (C)

72. Which one of the following is also regarded as Disguised unemployment?
(A) Underemployment
(B) Frictional unemployment
(C) Seasonal unemployment
(D) Cyclical unemployment
Ans. (A)

73. What was the main motive of Third Five Year Plan in India?
(A) Rural development
(B) Agriculture
(C) Financial inclusion
(D) Economic reform
Ans. (B)

74. After which five year plan, ‘The Rolling Plan’ was implemented?
(A) Third Plan
(B) Fifth Plan
(C) Seventh Plan
(D) Ninth Plan
Ans. (B)

75. Which of the following is represented by ‘Lorenz Curve’?
(A) Employment
(B) Inflation
(C) Deflation
(D) Income Distribution
Ans. (D)

76. What was the main objective of the 5th Five Year Plan?
(A) Removal of poverty and achievement of selfreliance
(B) Faster, more inclusive and sustainable growth
(C) Inclusive growth
(D) None of these
Ans. (A)

77. In Indian economy, the sectors are divided into Private and Public on what basis?
(A) Ownership of enterprises
(B) Usage of raw materials
(C) Nature of economic activities
(D) Employment policies
Ans. (A)

78. Which method is used to measure agricultural income in India?
(A) Expenditure method
(B) Output method
(C) Commodity flow method
(D) Input method
Ans. (B)

79. Establishment of Chittaranjan Locomotive took place during which Five Year Plan?
(A) Second
(B) Third
(C) Fourth
(D) First
Ans. (D)

80. Which one of the following pair is incorrect?
(A) Fifth Five Year Plan – 1961-66
(B) Eight Five Year Plan – 1992-97
(C) Eleventh Five Year Plan – 2007-12
(D) First Five Year Plan – 1951-56
Ans. (A)

81. Which among the following is an apex institution in the sphere of Agriculture credit in India?
(A) NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development)
(B) SIDBI (Small Industries Development Bank of India.
(C) EXIM Bank
(D) NAFED (National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.)
Ans. (A)

82. Who among the following suggested the ‘Rolling Plan’?
(A) John W. Miller
(B) D. T. Lakdawala
(C) Gunnar Myrdal
(D) Sukhmay Chakarborty
Ans. (C)

83. Why was ‘Tendulkar Committee’ constituted?
(A) To measure unemployment
(B) To measure growth rate
(C) To measure poverty
(D) To measure agricultural produce
Ans. (C)

84. Real estate comes under which sector?
(A) Primary
(B) Tertiary
(C) Secondary
(D) Both Secondary and Tertiary
Ans. (B)

85. Which Five Year Plan had a motive of ‘Faster, More inclusive and Sustainable growth’?
(A) Tenth
(B) Twelfth
(C) Seventh
(D) Eleventh
Ans. (B)

86. The agricultural ministry has unveiled ‘A.P.M.C. Act 2017’ which has defined each state/UT as a ______.
(A) Single unified market
(B) Multiple unified markets
(C) Single diversified market
(D) Multiple diversified Market
Ans. (A)

87. Who among the following gave the ‘Gandhian Plan’ in 1944?
(A) D. D. Dhar
(B) S. N. Aggarwal
(C) M. N. Roy
(D) J. P. Narayan
Ans. (B)

88. Green revolution was introduced in which Five Year Plan of India?
(A) Seventh
(B) Fifth
(C) Second
(D) Third
Ans. (D)

89. Which among the following represents plateau phase in population?
(A) Birth rate and Death rate are equal
(B) Birth rate and death rate are not equal
(C) Birth rate is higher than death rate
(D) Death rate is more than birth rate
Ans. (A)

90. ‘Inclusive Growth’ was the objective of which Five Year Plan?
(A) Tenth
(B) Eleventh
(C) Twelfth
(D) Ninth
Ans. (B)

91. The Green steel plants of Bhilai, Durgapur and Rourkela were established under which Five Year Plan?
(A) Second
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans. (A)

92. ‘Food For Work Programme’ was introduced at time of which Five Year Plan?
(A) Fifth
(B) Tenth
(C) Seventh
D) Ninth
Ans. (B)

93. _____ unemployment happens when people are not able to find jobs during some months of the year.
(A) Seasonal
(B) Disguised
(C) Educated
(D) Technical
Ans. (A)

94. Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?
(A) Cloth Industry
(B) Transport of goods
(C) Cotton production
(D) Banking
Ans. (A)

95. In which year ‘New Economic Policy’ was announced in India?
(A) 1990
(B) 1991
(C) 1992
(D) 1989
Ans. (B)

96. _____ sector is characterised by small and scattered units which are largely outside the control of the government.
(A) Unorganized
(B) Organised
(C) Disguised
(D) Seasonal
Ans. (A)

97. What is Educated unemployment?
(A) Kind of unemployment generally found in urban areas
(B) Kind of unemployment when people are not able to find jobs during some months of the year
(C) Kind of employment generally found in urban areas
(D) None of these
Ans. (A)

98. _____ publishes Economic Survey in India.
(A) Government of India
(B) Ministry of Finance
(C) NITI Aayog
(D) Prime Minister of India
Ans. (B)

99. Which five year plan recognized human development as the core of all developmental efforts?
(A) First Five Year Plan
(B) Second Five Year Plan
(C) Eighth Five Year Plan
(D) Ninth Five Year Plan
Ans. (C)

100. What is seasonal unemployment?
(A) Kind of unemployment generally found in urban areas.
(B) Kind of unemployment when people are not able to find jobs during some months of the year
(C) Kind of unemployment when people are able to find jobs during the year
(D) None of these
Ans. (B)

101. _____ sector covers those enterprises (or) places of work where the terms of employment are regular.
(A) Unorganized
(B) Organised
(C) Disguised
(D) Seasonal
Ans. (B)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990