Planning, Unemployment, Agriculture, Development and Poverty-2

8 mins read

35. Commercialisation of agriculture implies–
(A) Cultivation of timbers
(B) Plantation
(C) Production of crops for sale
(D) Production of crops like wheat or rice
Ans. (C)

36. India’s First Five Year Plan gave priority to–
(A) Industry
(B) Trade
(C) Transportation
(D) Agriculture
Ans. (D)

37. ISI mark is not given to which of the following products?
(A) Electric Goods
(B) Hosiery Goods
(C) Biscuits
(D) Cloth
Ans. (C)

38. To achieve economic self-reliance was the main objective of which Five Year Plan?
(A) First Five Year Plan
(B) Second Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan
Ans. (D)

39. Structural unemployment arises due to–
(A) Deflationary conditions
(B) Heavy industry bias
(C) Shortage of raw materials
(D) Inadequate productive capacity
Ans. (D)

40. Which one of the following is not a necessary condition for the development of India?
(A) Capital Accumulation
(B) Resource discovery
(C) Population growth
(D) Technological development
Ans. (C)

41. The highest body which approves the Five year Plan in India is the-
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Finance Ministry
(D) Union Cabinet
Ans. (B)

42. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in India under-
(A) P.V. Narasimha Rao Government (1990)
(B) Indira Gandhi Government (1980)
(C) Rajiv Gandhi Government (1985)
(D) Janata Party Government (1977)
Ans. (A)

43. Mahalannobis Model has been associated with which five-year plan?
(A) First Five-Year Plan
(B) Second Five-Year Plan
(C) Third Five-Year Plan
(D) Fourth Five-Year Plan
Ans. (B)

44. In a developing country like India, in which sector a high rate of disguised unemployment exists?
(A) Corporate Sector
(B) House-hold Sector
(C) Service Sector
(D) Agricultural Sector
Ans. (D)

45. The First five year plan of the Government of India was based on-
(A) Leontief input-output model
(B) Harrod-Domar model
(C) Mahalanobis two-sector model
(D) Mahalanobis four-sector model
Ans. (B)

46. Development that meets the needs of thepresent, without compromising the ability of future generations to meet their own needs was the focal point of Brundtland Commission is-
(A) Sustainable
(B) Mitigation
(C) Disaster management
(D) Capacity builiding
Ans. (A )

47. The new Agricultural Strategy in India was introduced in-
(A) 1956
(B) 1966
(C) 1976
(D) 1986
Ans. (B)

48. The second plan gave priority to-
(A) Agriculture
(B) Services
(C) Heavy Industry
(D) Foreign Trade
Ans. (C)

49. Small farmers in the country have been defined as those farmers having land holding of-
(A) Below one hectare
(B) One to two hectare
(C) Two to three hectare
(D) Three to four hectare
Ans. (B)

50. The ‘Slack Season’ in the Indian Economy is-
(A) March-April
(B) September-December
(C) January-June
(D) February-April
Ans. (C)

51. How does agriculture promote the Indian industrial development?
(A) By opening up market for industrial products
(B) By providing food and clothing to labourers
(C) By supplying raw materials
(D) All of the given options
Ans. (D)

52. The slogan ‘Garibi Hatao’ was included in the-
(A) Second paln
(B) First plan
(C) Fifth plan
(D) Fourth plan
Ans. (C)

53. The duration of the Twelfth five year plan is
(A) 1 January, 2012 to 31 Decemeber, 2017
(B) 1 April, 2011 to 31 March, 2016
(C) 1 January, 2011 to 31 December, 2016
(D) 1 April, 2012 to 31 March, 2017
Ans. (D)

31 March 2017. Its main theme was “Faster, More Inclusive and sustainable growth.
54. In a capitalistic economy the prices are determined by:
(A) Demand and Supply
(B) Government Authorities
(C) Buyers in the Market
(D) Sellers in the Market
Ans. (A)

55. Economic development depends on-
(A) Natural resources
(B) Capital formation
(C) Size of the market
(D) All of the above
Ans. (D)

56. Freeing the economy from all unneccessary controls and regulations is referred to as-
(A) Freedom
(B) Privatisation
(C) Liberalisation
(D) Globalisation
Ans. (C)

57. Indentify the one which is not related of the agricultural price policy-
(A) Buffer stock
B) Imports
(C) Support price
(D) Licensing
Ans. (D)

58. The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote-
(A) Availability of easy credit to big farmers
(B) Cooperative farming
(C) Inclusive growth
(D) Development of rural sector
Ans. (C)

59. Which curve shows the inverse relationship between unemployment and inflation rates-
(A) Supply curve
(B) Indifference curve
(C) IS curve
(D) Phillips curve
Ans. (D)

60. What percentage of India’s population is employed in agriculture?
(A) 85%
(B) 70%
(C) 55%
(D) 40%
Ans. (B)

61. Birth rate in a country is defined as-
(A) Number of births per 100 in 1 year
(B) Number of births per 1000 in 1 year
(C) Number of births per km of area in 1 year
(D) Number of births per 100 km of area in 1 year
Ans. (B)

62. In which year, First Five Year Plan was launched in India ?
(A) 1921
(B) 1931
(C) 1941
(D) 1951
Ans. (D)

63. Who among the following is also the Chairman of the Planning Commission?
(A) Defence Minister
(B) Attorney General
(C) Prime Minister
(D) Finance Minister
Ans. (C)

64. Unemployment that arises when there is a general downturn in business activity is known as
(A) Structural unemployment
(B) Frictional unemployment
(C) Cyclical unemployment
(D) Disguised unemployment
Ans. (C)

65. ______ is the unemployment which exists in any economy due to people being in the process of moving from onejob to another.
(A) Seasonal unemployment
(B) Cyclical unemployment
(C) Frictional unemployment
(D) Structural unemployment
Ans. (C)

66. The unemployment created at certain times of the year, when the demand for goods and services are lower than normal, is _____.
(A) Cyclical unemployment
(B) Frictional unemployment
(C) Seasonal unemployment
(D) Structural unemployment
Ans. (C)

67. Full employment is the level at which there is _____.
(A) No frictional unemployment
(B) No cyclical unemployment
(C) No structural unemployment
(D) No unemployment
Ans. (D)

68. Unemployment resulting from industrial reorganization, typically due to technological change,
rather than fluctuations in supply or demand is called
(A) Structural unemployment
(B) Frictional unemployment
(C) Seasonal unemployment
(D) Cyclical unemployment
Ans. (A)

69. If tea companies start using mechanised tea leave pickers-
(A) More people would want to work as tea leave pickers
(B) Unemployment of tea leave pickers will decrease
(C) More tea will be produced per acre
(D) Then wages for manual tea leave pickers will fall
Ans. (D)

70. What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?
(A) 2100
(B) 2200
(C) 2300
(D) 2400
Ans. (D)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990