Planning, Unemployment, Agriculture, Development and Poverty-1

7 mins read

1. Without insurance or uncertainity problem is–
(A) Fire
(B) Flood
(C) Change in price of product
(D) Change in fashion.
Ans. (D)

2. Verghese Kurien is related to –
(A) Blue Revolution
(B) White Revolution
(C) Yellow Revolution
(D) Green Revolution
Ans. (B)

3. Blue revolution is related to –
(A) Fish production
(B) Milk production
(C) Oilseed production
(D) Fertilizer production.
Ans. (A)

4. Blue and White Revolution is related with –
(A) Fish and Fertilizer
B) Milk
(C) Fish and Milk
(D) Fish and Agriculture.
Ans. (C)

5. Brown Revolution is called as –
(A) Fodder revolution
(B) Increase in sea products
(C) Increase in fertilizer produc- tion
(D) Increase in milk production.
Ans. (C)

6. Golden Revolution is related with –
(A) Rearing of lagoons
(B) Agriculture of flowers
(C) Beekeeping
(D) Grapes production
Ans. (B)

7. The Economic planning is a part of–
(A) Mixed Economy
(B) Dual Economy
(C) Socialistic Economy
(D) Capitalistic Economy
Ans. (C)

8. Which three year is said as “Planning Holiday” for our country?
(A) 1965-68
(B) 1966-69
(C) 1968-71
(D) 1969-72
Ans. (B)

9. “Plan Holiday” was declared after–
(A) First Five Year Plan
(B) Second Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan
D) Fourth Five Year Plan
Ans. (C)

10. Which is not correct?
(A) First Five Year Plan 1951-56
(B) Second Five Year Plan 1956-61
(C) Third Five Year Plan 1961-66
(D) Fourth Five Year Plan 1966-71
Ans. (D)

11. Which five year plan’s duration was only four year?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Seventh
Ans. (C)

12. Second five year plan was based on–
(A) Mohalanobis Model
(B) Wakil and Brahmanand Model
(C) Herald-Domar Growth model
(D) Salo growth model
Ans. (A)

13. Which of the following is not among the basic aims of 10th five year plan?
(A) Decrease in poverty ratio.
(B) Drinking water to all villages till 2012.
(C) Decrease in infant mortality rate.
(D) Decrease is import.
Ans. (D)

14. “The Social Forestry scheme” was started in–
(A) Second five year plan
(B) Sixth five year plan
(C) Fifth five year plan
(D) Eight five year plan
Ans. (C)

15. Which type of product does CACP recommend minimum support price for?
(A) Industrial Products
(B) Agricultural products
(C) Pharmaceutics Products
(D) None of the above
Ans. (B)

16. In which matter green revolution has achieved
maximum success?
(A) Sugarcane
B) Pulses
(C) Wheat
(D) Rice
Ans. (C)

17. The gradation and standardization of agricultural products are conducted through –
(A) Food corporation of India
(B) Directorate of Marketing and Inspection
(C) Indian Standards Institution
(D) Central statistical organization
Ans. (B)

18. The Cattle rearing along with farming is called-
(A) Mixed Farming
(B) Mixed Agriculture
(C) Dairy Farming
(D) Truck Agriculture
Ans. (A)

19. The achievement in agriculture by India has not reached upto a greater level due to–
(A) Small holdings
(B) Shortage of Tractors
(C) Poor Farmers
(D) Liberalty of People
Ans. (A)

20. In Indian Agriculture High Yielding Variety Programme was started in–
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1966
(D) 1965
Ans. (C)

21. The P lanning Commission of India was constituted in the year–
(A) 1942
(B) 1947
(C) 1950
(D) 1955
Ans. (C)

22. Which of the following plans had actual growth rate higher than the targetted growth rate?
(A) Eighth Five Year Plan
(B) Fourth Five Year Plan
(C) Fifth Five Year Plan
(D) Seventh Five Year Plan
Ans. (A)

23. IRDP was introduced during the–
(A) Third Five Year Plan
(B) Sixth Five Year Plan
(C) Fifth Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan
Ans. (B)

24. Who advocated the adoption of PURA model to eradicate rural poverty?
(A) MS Swaminathan
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Dr APJ Abdul Kalam
(D) AM Khusro
Ans. (C)

25. AGMARK is a guarantee of standard–
(A) Quality
B) Quantity
(C) Weight
(D) Size
Ans. (A)

26. The food stocks that are built up during the years of bumper harvest are called–
(A) Capital stock
(B) Buffer stock
(C) Production stock
(D) Grain stock
Ans. (B)

27. Poverty in less developed countries is largely due to–
(A) Voluntary idleness
(B) Income inequality
(C) Lack of cultural activities
(D) Lack of intelligence of the people
Ans. (B)

28. The government has renamed NREGA scheme and the name associated with the scheme isthat of–
(A) Rajiv Gandhi
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) Indira Gandhi
Ans. (C)

29. The nature of unemployment in agriculture in India is–
(A) Only seasonal
(B) Only disguised
(C) All of the above
(D) None of the above
Ans. (C)

30. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet theminimum consumpt ion expenditure is considered as–
(A) Absolute poverty
(B) Relative poverty
(C) Urban poverty
(D) Rural poverty
Ans. (A)

31. Indian agriculture is typically characterised as–
(A) Land surplus, Labour Scarce Economy
(B) Land surplus, Labour Surplus Economy
(C) Land scarce, Labour Surplus Economy
(D) Land scarce, Labour Scarce Economy
Ans. (C)

32. The commission in India dealing with minimum support price, procurement price etc, in connection wi agricultural goods is the–
(A) Planning Commission
(B) Agricultural Costs and Prices Commission
(C) Agricultural Price Commission
(D) National Marketing Commission
Ans. (B)

33. During which Five Year Plan India lay dowobjective the need to ensure environmental substain- ability of the development strategy?
(A) Sixth Five Year Plan
(B) Seventh Five Year Plan
(C) Eighth Five Year Plan
(D) Ninth Five Year Plan
Ans. (D)

34. What is’AGMARK’?
(A) It is a marketing seal issued on the graded agricultural commodity
(B) It stands for agricultural marketing
(C) It represents agricultural management and regulation
(D) None of the above
Ans. (A)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990