NTPC Official Questions PDF 16th January 2021 Download Here

3 mins read

1. When did Mahatma Gandhi return to India from South Africa?
Ans. January 9, 1915

2. Maharashtra & Gujarat formation day?
Ans. May 1, 1960

3. Which country does not share borderland with India?
Ans. Sri Lanka

4. International court of justice headquarters?
Ans. The Hague (Netherlands)

5. Inquilab Zindabad slogan given by?
Ans. Maulana Hasrat Mohani in 1921

6. In which year was the battle of mandsaur fought?
Ans. 1732

7. “Ease of Doing Business” 2020 India Rank?
Ans. 63rd

8. The Father of the Green Revolution?
Ans. MS Swaminathan

9. Who Was The Prime Minister of India in 1977?
Ans. Morarji Desai

10. Which of the following is an input device?
(a) Keyboard (b) Mouse
(c) Card reader (d) All of these
Ans. All of these

11. Chandrayaan – 1 launch date?
Ans. October 22, 2008

12. Guptha dynasty founder?
Ans. Sri Gupta

13. Which is the essential part of the computer?
Ans. Central Processing Unit

14. The slogan “Jai Jawan Jai Kisan” was given by?
Ans. Lal Bahadur Shastri

15. 1977 – 79 Vice President of India?
Ans. B. D. Jatti

16. UN Day is celebrated on?
Ans. October 24th

17. Who won the “Order of zayed” award in 2019?
Ans. PM Narendra Modi

18. Who Discovered Electrons?
Ans. J.J. Thomson

19. Malaria is caused due to?
Ans. Plasmodium parasites.

20. Vinegar chemical formula?
Ans. CH₃COOH

21. Lowest population density state in India according to 2011 census?
Ans. Arunachal Pradesh

22. With Whose help was The Bokaro Steel Plant established?
Ans. USSR (1964)

23. When was Radio Broadcasting first started in India?
Ans. June 1923

24. Where is The White House located?
Ans. Washington, D.C.

25. Fatehpur Sikri was built by?
Ans. Moghul Emperor Akbar

26. Who is The Brand Ambassador of Fair & lovely?
Ans. Yami Gautam

27. SONAR full form?
Ans. Sound Navigation and Ranging

28. Who is the CEO of Mobikwik?
Ans. Bipin Preet Singh

29. How Many Articles Are There in The Indian Constitution?
Ans. 395

30. Which Acid is Produced in The Stomach?
Ans. HCL (Hydrochloric Acid)

31. Mizoram state-related question?
Ans. 1987

32. Largest tributary of Ganga?
Ans. YAMUNA

33. Tokyo Olympics will be held in?
Ans. March 25, 2021

34. The process of the hardness of rubber?
Ans. Volcanoiztion

35. Lead battery acid?
Ans. Sulfuric acid

36. Which State ranked first in the Station Cleanliness Survey 2019 Swatch railway?
Ans. Jaipur

37. Sri Krishna deva Raya dynasty?
Ans. Vijayanagara

38. Biogas is also known as?
Ans. Methane

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog