Money & Banking-3

8 mins read

71. Which amidst the following banks was recently converted to a ‘Universal Bank’?
(A) Corporation Bank
(B) Bank of Baroda
(C) IDBI Bank
(D) Canara Bank
Ans. (C)

72. The symbol of Reserve Bank of India is–
(A) Capital of Asokan Pillar
(B) Kuber with a purse of money
(C) Tiger before a palm tree
(D) A dog sitting in a defensive state
Ans. (C)

73. Funds which flow into a country to take advantage of favourable rates of interest in that country is called–
(A) Cold Money
(B) Black Money
(C) Hot Money
(D) White Money
Ans. (C)

74. Legal tender money is–
(A) Accepted only by govern- ment
(B) Accepted by people and government as per the law
(C) Not accepted for business purposes by law
(D) Not accepted by govern- ment
Ans. (B)

75. The Reserve Bank of India–
(A) Provides direct finance to agriculture
(B) Provides finance to primary cooperative societies
(C) Provides finance to state cooperative banks
(D) Does not provide finance to agriculture
Ans. (D)

76. Commercial Banking System in India is–
(A) Mixed Banking
(B) Unit Banking
(C) Branch Banking
(D) None of the above
Ans. (C)

77. What is NABARD’s Primary role?
(A) To provide term loans to state co-operative banks
(B) To assist state governments for share capital contribution
(C) To act as re-finance institution
(D) All of the above
Ans. (D)

78. Under which Act/Policy was the BIFR established?
(A) Industrial Policy of 1980
(B) Companies ACT
(C) Sick Industiral Companies ACT
(D) MRTP Act
Ans. (C)

79. What is the animal on the insignia of the RBI?
(A) Lion
(B) Tiger
(C) Panther
(D) Elephant
Ans. (B)

80. Which amidst the following rural banks has been named after a river?
(A) Prathama Bank
(B) Varada Grameen Bank
(C) Thar Anchalik Grameen Bank
(D) Aravali Kshetriya Gramen Bank
Ans. (B)

81. Which of the following is an open market operation of the RBI?
(A) Buying and selling of shares
(B) Trading in securities
(C) Transactions in gold
(D) Lending to commercial banks
Ans. (B)

82. The system of issuing and monitoring of money
in the market is known as-
(A) Proportional reserve ratio
(B) Fixed reserve ratio
(C) Minimum reserve ratio
(D) Floating reserve ratio
Ans. (C)

83. Currency notes of Rs. 2 denomination and above are liabilities of:
(A) Government of India
(B) Reserve Bank of India
(C) State Bank of India
(D) All of the above
Ans. (B)

84. Open market operation refers to-
(A) Borrowing by commercial banks from the R.B.I.
(B) Leading by scheduled banks
(C) purchase and sale of Government securities by the RBI
(D) Purchase and sale of bonds and securities by the Central Govt.
Ans. (C)

85. Which one of the following curencies has the highest value in terms of rupee?
(A) Pound
(B) Dollar
(C) Euro
(D) Saudi Rial
Ans. (A)

86. Which of the following functions as controller of credit in India?
(A) The Central Government
(B) The Reserve Bank of India
(C) The State Bank of India
(D) The planning Commission
Ans. (B)

87. In India, One-rupee coins and notes and subsidiary coins are issued by-
(A) The Reserve Bank of India
(B) The central Government
(C) The State Bank of India
(D) The Unit Trust Of India
Ans. (B)

88. The gilt-edged market in the capital market of India refers to-
(A) Long-term private securities
(B) Market dealing in existing securities
(C) Market for corporate securities
(D) Market for Government securities
Ans. (D)

89. The credit control operation in India is performed by-
(A) Rural banks
(B) Commercial Banks
(C) Reserve Bank of India
(D) State Bank of India
Ans. (C)

90. NABARD is the name of a-
(A) Commercial Bank
(B) Financial Insitution
(C) Specialised bank to help agriculture
(D) Non-Banking Financial Institution
Ans. (C)

91. Which one of the following is not a quantitative credit control measure of a Central Bank?
(A) Bank Rate Policy
(B) Open Market Operations
(C) Cash Reserve ratio
(D) Moral Suasion
Ans. (D)

92. In How many denominations is Indian paper currrency printed at present?
(A) 9
(B) 8
(C) 7
(D) 6
Ans. (C)

93. Monetary policy in India is formulated by:
(A) Finance Ministry
(B) RBI
(C) SEBI
(D) CLB
Ans. (B)

94. Imperial Bank was constituted in the year-
(A) 1930
(B) 1935
(C) 1955
(D) 1921
Ans. (D)

95. Which one of the following is not a qualitative control of credit by the Central Bank Of a country?
(A) Cash Reserve Ratio
(B) Regulation of consumer credit
(C) Variation of margin requierments.
(D) Regulation of margin requirements.
Ans. (A)

96. The market in which loans of money can be obtained is called-
(A) Reserve market
(B) Institutional Market
(C) Money market
(D) Exchange Market
Ans. (C)

97. Which of the following is the Regulator of the credit rating agencies in India?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) HCL
(D) Infosys
Ans. (B)

98. RRBs are owned by-
(A) Central Government
(B) State Government
(C) Sponsor Bank
(D) Jointly by all of the above
Ans. (D)

99. SIDBI stands for :
(A) Small Industrial Designed Bank of India
(B) Small Industries Development Bank of India
(C) Small Innovations Development Banker’s Institute
(D) Small Industries Development Banker Institute
Ans. (B)

100. Lender of the Last Resort is:
(A) SBI
(B) IDBI
(C) NABARD
(D) RBI
Ans. (D)

101. A low interest policy is also known as:
(A) Cheap money policy
(B) Income generating
(C) Dear money policy
(D) Investment policy
Ans. (A)

102. Regarding money supply situation in India it can be said that the:
(A) Currency with the public is inconvertible only.
(B) Currency with the public is less than the deposits with the bank
(C) Currency with the public in more than the deposits with the banks.
(D) Currency with the public is almost equal to the deposits with banks.
Ans. (B)

103. Which among the following is not the outcome of decrease in prime lending rate?
(A) To raise the bank loan
(B) Decline in saving rate
(C) Decline in productivity
(D) Increased demand of consumer products
Ans. (C)

104. Gresham’s law is related to-
(A) Consumption and demand
(B) Supply and demand
(C) Circulation of money
(D) Deficit financing
Ans. (C)

105. How will a reduction in ‘Bank Rate’ affect the availability of credit?
(A) Credit will increase
(B) Credit will not increase
(C) Credit will decrease
(D) None of these
Ans. (A)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990