Miscellaneous-3

7 mins read

62. A firm is in equilibrium when its–
(A) Marginal cost equals the marginal revenue
(B) Total cost is minimum
(C) Total revenue is maximum
(D) Average revenue and marginal revenue are equal
Ans. (A)

63. “Exchange of Commodities” between two countries means-
(A) Trade surplus
(B) Bilateral trade
(C) Trade result
(D) Multi lateral trade
Ans. (B)

64. ‘Hawala’ is –
(A) Complete description of a subject
(B) Illegal trade of foreign currency
(C) Tax reform
(D) Illegal trade of shares
Ans. (B)

65. The Full form of FCCB is–
(A) Foreign Currency Convertible Bonds
(B) Foreign Currency Coverage Bonds
(C) Foreign Company Convertible Bonds
(D) None of the above
Ans. (A)

66. The Centre for Agricultural Marketing is located at-
(A) Jaipur (B) New Delhi
(C) Nagpur (D) Hyderabad
Ans. (A)

67. The financial capital of India is-
(A) Mumbai (B) Chennai
(C) Delhi (D) Chandigarh
Ans. (A)

68. The New Economic Policy was introduced by:
(A) Lenin (B) Stalin
(C) Kerensky (D) Khrushev
Ans. (A)

69. “Functional Finance” is associated with:
(A) Adolph Wogner
(B) Adam Smith
(C) Adams
(D) Abba ‘P’ Lerner
Ans. (D)

70. The theory of “Maximum Social Advantage” in Public Finance was given by-
(A) Robbins (B) Musgrave
(C) Findley (D) Dalton
Ans. (D)

71. What is USP in marketing field?
(A) Uninterrupted power supply
(B) Universal standards of productions
(C) Us Programme based
(D) Exclusive marketing features
Ans. (D)
.
72. The ‘sunrise industries’ imply-
(A) Petrochemicals oil industry
(B) Sunflower oil industry
(C) Computer industry
(D) Chemical industry
Ans. (C)

73. Which country recently voted to leave the European Union (EU)?
(A) Greece
(B) Spain
(C) United Kingdom
(D) Germany
Ans. (C)

74. In which city is India’s first Post Office ATM opened?
(A) Chennai
(B) New Delhi
(C) Hyderabad
(D) Mumbai
Ans. (A)

75. Beginning from the Financial Year 2017-18 NITI Ayog plans to replace the 5 year plans with
which of the following
(A) 5 year Vision Document
(B) 10 year Vision Document
(C) 15 year Vision Document
(D) 20 year Vision Document
Ans. (C)

76. Who is the Vice Chairperson of NITI Aayog?
(A) Dr. Bibek Debroy
(B) Dr. V.K. Saraswat
(C) Dr. Arvind Panagariya
(D) Arun Jaitley
Ans. (C)

77. Which State in India has introduced FAT Tax on junk food?
(A) Rajasthan
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) Bihar
Ans. (B)

78. Who is the Chief Economic Advisor to the Government of India?
(A) Raghu Ram Rajan
(B) Arvind Subramanian
(C) Rajiv Mahirishi
(D) Arvind Pangariya
Ans. (B)

79. What is the name of portal launched by RBI recently to check illegal money collection?
(A) Sahyog (B) Sahayata
(C) Sampark (D) Sachet
Ans. (D)

80. The Look East Policy in India was started by which of the following Prime Ministers?
(A) Rajiv Gandhi
(B) Atal Bihari Vajpayee
(C) P.V. Narasimha Rao
(D) Manmohan Singh
Ans. (C)

81. Picture of which US President is on the 5 dollar note?
(A) George Washington
(B) Thomas Jefferson
(C) Abraham Lincoln
(D) Andrew Jackson
Ans. (C)

82. ________ recommended change in the structure and working of BCCI.
(A) Lodha committee
(B) Parekh committee
(C) Sena committee
(D) Akhil committee
Ans. (A)

83. ATM stands for
(A) Any Time Money
(B) Auto Technology Money
(C) Automated Teller Machine
(D) Automatic Transaction Machinery
Ans. (C)

84. Who is the Chairman of NITI Aayog?
(A) President
(B) RBI Governor
(C) Finance Secretary
(D) Prime Minister
Ans. (D)

85. ________is an Indian Government Savings Bond, primarily used for small savings and income tax saving investments in India.
(A) Provident Fund
(B) Life Insurance Policies
(C) National Saving Certificate
(D) Long term government bonds
Ans. (C)

86. Renowned Businessmen, Mr. Deepak Parekh is primarily associated in the __________ sector.
(A) Telecom (B) Aviation
(C) Banking (D) Insurance
Ans. (D)

87. Name India’s oldest credit information bureau.
(A) RBI (B) CIBIL
(C) NABARD (D) UTI
Ans. (B)

88. Which one of the following is a component of Food Security System?
(A) Buffer stock
(B) Minimum support price
(C) Fair price shops
(D) Mid day meals
Ans. (A)

89. Which amongst the following is not in the list of Maharatna?
(A) Coal India Limited
(B) Steel Authority of India Limited
(C) Hindustan Petroleum Corporation Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited
Ans. (C)

90. Courier service comes under which sector?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Both Secondary and Tertiary
Ans. (C)

91. Which of the following pair/pairs is/are INCORRECT?
I. Golden revolution – Fruits production
II. Blue revolution – Increasing production of fertilizers
III. Yellow revolution – For the production of eggs
(A) Only I
(B) Only II
(C) Both I and II
(D) Both II and III
Ans. (D)

92. MTNL comes under which of the following category?
(A) Navratna
(B) Maharatna
(C) Mini Ratna
(D) None option is correct
Ans. (A)

93. How many Miniratna companies are there in Category – II?
(A) 16 (B) 15
(C) 13 (D) 17
Ans. (A)

94. What is the full form of ‘CARE’, the third credit rating agency in India?
(A) Credit Analysis and Rating Enterprise
(B) Credit Agency of Rating Equities
(C) Credit Agency of Rating Enterprise
(D) Credit Analysis and Research
Ans. (D)

95. Under MUDRA Bank, loan ranging from Rs 50,000 to Rs 5,00,000 is categorized under _____.
(A) Shishu (B) Kishor
(C) Tarun (D) Atul
Ans: (B)

96. What is current minimum saving deposit rate in India?
(A) 6.00% per annum
(B) 6.25% per annum
(C) 4.00% per annum
(D) 4.5% per annum
Ans. (C)

97. Which city is not among the three Indian cities which will receive a grant of 3.5 million Euros
from European Union and France to curb emissions?
(A) Nagpur
(B) Kochi
(C) Ahmedabad
(D) Haridwar
Ans. (D)

98. How many public sector banks are there in India?
(A) 10 (B) 14
(C) 22 (D) 32
Ans. (C)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990