International Institutions

4 mins read

1. “World Bank” is also called as –
(A) International Bank for Reconstruction and Development
(B) International, rehabilitation and development bank
(C) International rehabilitee and development bank
(D) None of these.
Ans. (A)

2. World Trade Organization was established in–
(A) 1991 (B) 1995
(C) 1997 (D) 1999
Ans. (B)

3. WTO was earlier known as–
(A) GATT (B) UNICEI
(C) UNCTAD (D) FAO
Ans. (A)

4. Which among of the following organization is oldest?
(A) IMF (B) WHO
(C) ILO (D) FAO
Ans. (C)

5. TRIMs Stands for–
(A) Trade Related Industrial Measures.
(B) Trade Related Innovation Measures.
(C) Trade Related Investment Measures.
(D) Trade Related information Measures.
Ans. (C)

6. FAO means–
(A) Fiber and Agricultural Organization
(B) Factory Evaluation Organization
(C) Free arbitration organization
(D) Food and Agriculture Organization
Ans. (D)

7. GEF stands for–
(A) Global Environment Fund.
(B) Global Economic Fund.
(C) Global Education Fund.
(D) Global Energy Fund.
Ans. (A)

8. Which of the following is related to South-South debate?
(A) Cooperation between developing countries
(B) Defence Organisation
(C) Sitting between developed & developing countries
(D) All of the above.
Ans. (A)

9. IMF was established to meet which of the following objectives?
(i) Promoting International Monetary Cooperation
(ii) Expending International Trade
(iii)Lessening the inequlibrium in trade
(iv)Avoiding competitive exchange depreciations.
(A) i,ii,iii (B) i, iii, iv
(C) ii, iv (D) i, ii, iii, iv
Ans. (B)

10. The capital of IMF is made up by the contribution of–
(A) Credit
(B) Deficit Financing
(C) Member Nations
(D) Borrowings
Ans. (C)

11. Which of these contries in not a permanent member of United Nations Security Council?
(A) China
(B) India
(C) United States
(D) France
Ans. (B)

12. Special Drawing Rights were created by-
(A) IBRD (B) ADB
(C) IMF (D) WTO
Ans. (C)

13. The five permanent members of the UN security council are-
(A) USA, China, France, Russia and Canada
(B) China, France, Russia, UK and USA
(C) Japan, Germany, Russia, UK and USA
(D) Germany, China, USA. Russia and UK
Ans. (B)

14. The BRICS New Development Bank (NDB) is headquartered at-
(A) Shanghai (B) New Delhi
(C) Brasilia (D) Moscow
Ans. (A)

15. Human Development Index is prepared by-
(A) UNDP (B) WTO
(C) IMF (D) WHO
Ans. (A)

16. G-20 is the Group of Twenty largest economies represented by their-
(A) Prime Ministers only
(B) Finance Ministers only
(C) Finance Ministers and Central Bank Governors
(D) Heads of States
Ans. (C)

17. Which one of the following countries is not a member of the “BRICS” group?
(A) Brazil (B) Russia
(C) China (D) Indonesia
Ans. (D)

18. “World Economic Outlook” report is published by which of the following?
(A) IMF (B) World Bank
(C) RBI (D) UNCTAD
Ans. (A)

19. The BRICS New Development Bank (NDB) has been set up for-
(A) Funding infrastructure projects in emerging economics for sustainable development
(B) Funding non infrastructure projects in emerging economics for sustainable development
(C) Funding infrastructural projects in developed countries
(D) Funding infrastructural projects in BRICS countries only
Ans. (A)

20. What does IMF stand for?
(A) International Monetary Fund
(B) Indian Money Fund
(C) International Machine Federation
(D) Institute of Monetary Finance
Ans. (A)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990