Date- 11-Jan-2021 Shift1st Shift NTPC Exam 2021 questions Paper Analysis PDF Download

5 mins read

Date- 11-Jan-2021 Shift1st Shift NTPC Exam 2021 questions Paper Analysis PDF Download

S. no INTERNATIONAL ORGANIZATIONS HEADQUARTERS
 

1

 

United Nations Organisation

 

New York

 

2

 

United Nations Children’s Emergency Fund (UNICEF)

 

New York

 

3

 

United Nations Population Fund (UNFPA)

 

New York

 

4

 

UN Women

 

New York

 

5

 

United Nations Security Council (UNSC)

 

New York

 

6

 

International Monetary Fund (IMF)

 

Washington DC

 

7

World Bank Group (WBG)  

Washington DC

 

8

 

World Health Organisation (WHO)

 

Geneva

 

International Labour Organisation

 

Geneva

9
 

World Trade Organisation

 

Geneva

10
 

World Intellectual Property Organization (WIPO)

 

Geneva

11
 

United Nations Educational Scientific and Cultural

Organisation (UNESCO)

 

Paris

 

12

 

International Atomic Energy Agency (IAEA)

 

Vienna

13
 

Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)

 

Vienna

14
 

International Maritime Organisation (IMO)

 

London

15
 

Food and Agricultural Organisation (FAO)

 

Rome

16
 

North Atlantic Treaty Organisation (NATO)

 

Brussels

17
 

Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation

 

Ebene, Mauritius

18
 

United Nations Environment Programme (UNEP)

 

Nairobi, Kenya

19
 

United Nations High Commissioner for Refugees

(UNHCR)

 

Geneva, Switzerland

 

20

 

United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)

 

Vienna, Austria

21
 

United Nations Interregional Crime and Justice Research

Institute (UNICRI)

 

Turin, Italy

 

22

 

UN Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR)

 

Geneva, Switzerland

23
 

United Nations Development Programme (UNDP)

 

New York, USA

24
 

United Nations World Tourism Organization (UNWTO)

 

Madrid, Spain

25
 

United Nations University (UNU)

 

Tokyo, Japan

26
 

International Court of Justice (ICJ)

 

The Hague, Netherlands

27
 

United Nations Conference on Trade and Development

(UNCTAD)

 

Geneva, Switzerland

 

28

 

World Food Programme (WFP)

 

Rome, Italy

29

1. When was Hampi added to UNESCO world heritage sites?
Ans. 1986

2. Who invented the thermometer?
Ans. Santorio Santorio

3. Which freedom fighter is not involved in kakori train robbery?
Ans. Roshan Singh

4. Excel Shortcut related question?

5. Antarctica Ground Station related question?

6. Bahuroopee Gandhi’s book was written by?
Ans. Anu Bandhyopadhyaya

7. Who is the recipient of Mexico’s highest award
in 2019?

8. National waterway 1 connects?
Ans. Allahabad to Haldia (Ganga-Bhagirathi- Hooghly river) 1620 km

9. Ajanta Caves are in which state?
Ans. Maharashtra

10. Which Monument was built to commemorate the visit of King George-V and Queen Mary in INDIA?
Ans. GATEWAY OF INDIA

11. Guru Nanak was born in which year?
Ans. 15th April 1469

12. In what year was the Asiatic Society found?
Ans. On January 15, 1784, by Sir William Jones,

13. WTO was established on?
Ans. January 1, 1995

14. Sun temple is located at?
Ans. Konark

15. Full form of MRTP act 1969?
Ans. The Monopolies and Restrictive Trade

16. Oldest nuclear reactor center in India located at?
Ans. Maharashtra

17. Genetic engineering involves?
Ans. Recombinant DNA (rDNA) technology to alter genetics

18. First woman to win a Booker prize?
Ans. Arundhati Roy

19. NIC Established year?
Ans. National Informatics Center, 1976

20. When did Nadir shah come to India?
Ans. 1739

21. The deepest point on earth?
Ans. Mariana Trench

22. W3C full form?
Ans. World Wide Web Consortium

23. Can a Bill Be Converted into an Act by Whose Signature?
Ans. President of India

24. Sariska Tiger Reserve Park located at?
Ans. Rajasthan

25. Which country was not part of the USSR?

26. In what year was Fort William Henry built?
Ans. 1755

27. What is the minimum age required for a Member of Parliament?
Ans. A person must be a citizen of India and not less than 30 years of age in the case of Rajya Sabha and not less than 25 years of age in the case of Lok Sabha

28. Which the Indian States shares Border with Myanmar?

29. Mopla movement held in which year?
Ans. 1921

30. Jal Jeevan Mission started in which year?
Ans. 2019

31. Study of animals is called?
Ans. Zoology

32. Lines on fingerprints are called?
Ans. Ridges

33. Is the manufacture of wine called?
Ans. enology

34. Who gives the GI Tag?
Ans. Ministry of Commerce and Industry

35. OS Definition?
Ans. software that communicates with the hardware and allows other programs to run

36. What is the shortcut key to highlight the text in MS Word?

DOWNLOAD PDF HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog