Consumer Behaviour

9 mins read

1. Payment of water charges by the farmers tothe government represents
(A) Intermediate consumption
(B) Final consumption
(C) Fixed investment
(D) Inventory investment
Ans. (A)

2. The difference between the price the consumer is prepared to pay for a commodity and the price which he actually pays is called
(A) Consumer’s Surplus
(B) Producer’s Surplus
(C) Landlord’s Surplus
(D) Worker’s Surplus
Ans. (A)

3. The marginal propensity to consume lies between
(A) 0 to 1
(B) 0 to 
(C) 1 to 
(D)  to 
Ans. (A)

4. ‘Marginal efficiency of capital is
(A) Expected rate of return on new investment
(B) Expected rate of return of existing investment
(C) Difference between rate of profit and rate of interest
(D) Value of output per unit of capital invested
Ans. (A)

5. Consumptions function refers to
(A) Relationship between income and employment
(B) Relationship between savings and investment
(C) Relationship between input and output
(D) Relationship between income and consumption
Ans. (D)

6. The functional relationship between income and consumption expenditure is explained by
(A) Consumer’s Surplus
(B) Law of Demand
(C) Law of Supply
(D) Keynes’s psychological law of consumption
Ans. (D)

7. Income and consumption are:
(A) Inversely related
(B) Directly related
(C) Partially related
(D) Unrelated
Ans. (B)

8. Which of the following relationship always holds true?
(A) Income = Consumption + Investment
(B) Income = Consumption + Saving
(C) Saving = Investment
(D) Income = Consumption + Saving + Investment
Ans. (B)

9. The Keynesian consumption function shows a relation between
(A) Aggregate consumption and total population
(B) Aggregate consumption and general price level
(C) Aggregate consumption and aggregate income
(D) Aggregate consumption and interest rate
Ans. (C)

10. Over short period, when income rises, average propensity to consume usually
(A) Rises
(B) Falls
(C) Remains constant
(D) Fluctuates
Ans. (B)

11. According to Marshall, the basis of consumer surplus is-
(A) Law of diminishing marginal utility
(B) Law of equi-marginal utility
(C) Law of proportions
(D) All of the above
Ans. (A)

12. Collective consumption means–
(A) Household consumption
(B) Individual consumption
(C) Self-consumption
(D) Consumption by the citizens of the country
Ans. (A)

13. The concept that under a system of free enterprise, it is consumers who decide what goods and services shall beproduced and in
what quantities is known as–
(A) Consumer protection
(B) Consumer’s decision
(C) Consumer preference
(D) Consumer’s sovereignty
Ans. (D)

14. If for any product X, total utility from 9 units is 20 and from 10 unit is 15, then Marginal utility is–
(A) –.5
(B) 5
(C) .5
(D) -5
Ans. (D)

15. In economics, ‘Utility’ and ‘Usefulness’ words has.
(A) Same meaning
(B) Different meaning
(C) Opposite meaning
(D) None of the above
Ans.(B)

16. The Psychological law of consumption states that–
(A) Proportionate increase in consumption is less than proportionate increase in income
(B) Increase in income is equal to increase in consumption
(C) Increase in consumption is greater than increase in income
(D) Consumption does not change with a change in income
Ans. (A)

17. When Marginal Utility (MU) is zero, the Total Utility (TU) is–
(A) Minimum
(B) Increasing
(C) Maximum
(D) Decreasing
Ans. (C)

18. The marginal utility curve slopes downward from left to right indicating–
(A) A direct relationship between marginal utility and the stock of commodity
(B) A constant relationship between marginal utility and the stock of commodity
(C) A proportionate relationship between arginal utility and the stock of commodity
(D) An inverse relationship between marginal utility and the stock of commodity
Ans. (D)

19. The term utility means–
(A) Usefulness of a commodity
(B) The satisfaction in which a commodity yields
(C) The service which a commodity is capable of rendering
(D) None of the above
Ans. (B)

20. When Marginal utility diminishes, total utility:
(A) Diminishes
(B) Increases
(C) Remains constant
(D) Increases at a diminishing rate
Ans: (D)

21. A utility function shows the relation between :
(A) The amount of goods consumed and a consumer’s utility.
(B) Income and a consumer’s utility.
(C) Prices and a consumer’s utility.
D) Maximum utility and the prices and income facing a consumer.
Ans. (A)

22. Marginal utility is equal to average utility at that time when average utility is-
(A) Increasing
(B) Maximum
(C) Falling
(D) Minimum
Ans. (B)

23. At point of satiety, Marginal Utility is-
(A) Zero
(B) Positive
(C) Maximum
(D) Negative
Ans. (A)

24. Which of the following is the second law of Gossen?
(A) Law of equi-marginal utility
(B) Law of equi-product
(C) Theory of indifference curve
(D) Law of diminishing marginal utility
Ans. (A)

25. Total Utility of a commodity is measured by which price of that commodity?
(A) Value in use
(B) Value in exchange
(C) Both of above
D) None of above
Ans. (A)

26. Irfaan loves black coffee. A roadside stall selling a cup of black corffee at. 120 offered 25% discount to Irffan. If Irfaan was willing to pay event Rs. 200 for this cup of black coffee, Irfaan’s consumer surplus is
(A) 90
(B) 80
(C) 30
(D) 110
Ans. (D)

12,000 while selling it, but sold for Rs. 10,500. This transaction generated
(A) Rs. 3,500 worth of consumer surplus
(B) Rs. 5,000 worth of consumer surplus
(C) Rs. 5,000 worth of producer surplus
(D) Rs. 3,500 worth of producer surplus
Ans. (D)

28. The minimum price at which I was willing to sell my old TV was Rs 37,000. I quoted Rs 50,000 while selling it, but it sold for Rs 42,000. This transaction generated _____.
(A) Rs 5000 worth of consumer surplus
(B) Rs 8000 worth of consumer surplus
(C) Rs 5000 worth of producer surplus
(D) Rs 8000 worth of producer surplus
Ans. (C)

29. If hiring an extra worker increases a brick making unit’s output from 2000 to 2250 units per day, but the factory has to reduce the price of its brick from Rs 15 to Rs 14 per brick to sell the additional output, themarginal revenue product of the last worker is
(A) Rs 1500
(B) Rs 250
(C) Rs 3000
(D) Rs 100
Ans. (A)

30. Reema wants to buy a certain designer party dress. The shop is offering a discount of 20% on that dress which is marked at Rs 5000. If Reema was willing to pay even Rs 7000 for that dress, Reema’s consumer surplus is
(A) Rs 3000
(B) Rs 2000
(C) Rs 1000
(D) Rs 7000
Ans. (A)

31. An increase in price will _________.
(A) Increase consumer surplus
(B) Decrease consumer surplus
(C) Have no affect on consumer surplus
(D) Decrease producer surplus
Ans. (B)

32. Priya likes a wedding gown so much that she was willing to pay even Rs. 30000 for it. Luckily she finds thesame gown marked at Rs. 25000 at a local store. The store is further offering a 30% discount on the gown. Priya’s consumer surplus is
(A) Rs. 5000
(B) Rs. 12500
(C) Rs. 7500
(D) Rs. 25000
Ans. (B)

micro-economic variable?
(A) National Income
(B) Aggregate Supply
(C) Employment
(D) Consumer’s Equilibrium
Ans.(D)

34. What does indifference curve represent?
(A) Levels of Income and Capital
(B) Satisfaction derived from two goods
(C) Income from two businesses
(D) Relationship between expenditure and savings
Ans. (B)

35. Which among the following is used to measure slope of indifference curve?
(A) Marginal Rate of Transformation
(B) Marginal Rate of Substitution
(C) Marginal Rate of Technical Substitution
(D) None of these
Ans. (B)

Hi Everyone, Exam Syllabus Portal provide all central govt and state govt exam syllabus pdf . Where you can download also PDF For this .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog

Miscellaneous-3

62. A firm is in equilibrium when its– (A) Marginal cost equals the marginal revenue (B)

Miscellaneous-2

33. Economic growth is dependent mainly on– (A) Level of consumption (B) Price stability (C) Level

Miscellaneous-1

1. Multinational firm is– (A) A company started by foreign governments (B) A single company established

Schemes

1. Oilseeds production Programme (OPP) was started in– (A) 1986 (B) 1987 (C) 1988 (D) 1990