‘Amri’ Harappan civilization site is located in which province? Free PDF download

///
3 mins read

121. A distinctive style, which is a mixture of Indian Buddhism and Greek-Roman influences, is named after which city?
(a) Peshawar (b) Taxila
(c) Gandhara (d) Pataliputra
Ans: (c)
________________________________________
122. Around 185 BC. Which is the Indian ruling (party) dynasty founded by Pushyamitra, which replaced the Maurya dynasty?
(a) Gupta (b) Chalukya
(c) Vakataka (d) Shunga
Ans: (d)
________________________________________
123. Which was the capital of Magadha during the time of Bimbisara?
(a) Rajgriha (b) Nalanda
(c) Taxila (d) Pataliputra
Ans: (a)
________________________________________
124. Where was the great bath of the Indus Valley Civilization found?
(a) Lothal (b) Harappa
(c) Kalibanga (d) Mohenjodaro
Ans: (d)
________________________________________
125. When did Alexander attack India?
(a) 298 BC (b) 303 BC
(c) 302 BC (d) 327 BC
Ans: (*)
________________________________________
126. Which of the following foreign traveler has called Indians ‘hot-tempered but honest’?
(a) Hiuen Tsang (b) Megasthenes
(c) Fahien (d) Nikitin
Ans: (a)
________________________________________
127. At which place did Buddha attain enlightenment under the Peepal tree in search of truth?
(a) Pavapuri (b) Kushinagar
(c) Bodh Gaya (d) Rajgriha
Ans: (c)
________________________________________
128. During whose reign many rights were given to the rural community?
(a) Chola (b) Mughal
(c) British (d) Palas
Ans: (a)
________________________________________
129. Which of the following animals is not depicted in the seals and clay artifacts of the Harappan culture?
(a) Cow (b) Elephant
(c) Rhinoceros (d) Tiger
Ans: (a)
________________________________________
130. In which year was the National Panchang based on the Shaka period started?
(a) AD 58 (b) AD 376
(c) AD 78 (d) AD 606
Ans: (c)
________________________________________
131. In which state are the stone-cut caves of Udayagiri located?
(a) Assam (b) Chhattisgarh
(c) Madhya Pradesh (d) Orissa
Ans: (d)
________________________________________
132. Find out the anomalies from the following places of Harappan civilization-
(a) Kalibangan (b) Mohenjodaro
(c) Lothal (d) Surkotada
Ans: (b)
________________________________________
133. Where was Gautam Buddha born?
(a) Sarnath (b) Urubilla
(c) Lumbini (d) Kushinagar
Ans: (c)
________________________________________
134. Who succeeded Bimbisara to the Magadha throne?
(a) Ashoka (b) Mahendra
(c) Ajatashatru (d) Samudragupta
Ans: (c)
________________________________________
135. On the basis of archaeological and other available evidence, which one of the following is not considered responsible for the extinction of the Harappan culture?
(a) Flood (b) Earthquake
(c) Climate change (d) Aryan invasion
Ans: (*)
________________________________________
136. Who were the Huns who attacked India in the latter part of the Gupta period?
(a) a Yayawar tribe of Central Asia
(b) a Mongol group of tribes
(c) a Zoroastrian tribe
(d) none of these
Ans: (a)
________________________________________
137. ‘Amri’ which is a site of Harappan civilization is located in which province?
(a) Sindh (b) Rajasthan
(c) Gujarat (d) Balochistan
Ans: (d)
________________________________________
138. Which of the following was not worshiped in the Harappan culture?
(a) A horned Vrishabha (b) Tree
(c) Vishnu (d) Mother Goddess
Ans: (c)
________________________________________
139. In which family was Mahatma Buddha born?
(a) Shakya (b) Malla
(c) Kunda (d) Yatrika
Ans: (a)
________________________________________
140. In ancient Indian literature, the word Mlechha was used for which of the following?
(a) Slaves
(b) Foreigners
(c) Conquered non-Aryans
(d) Unconquered non-Aryans
Ans: (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Whom did Kanishka encourage? free Questions PDF Download Here

Next Story

Who was the to first codified the Hindu Law? Free PDF download here

Latest from Blog

Ancient History

1. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in which era? (A) Lower…