//

20 january 2021 ntpc questions pdf download

3 mins read

20 january 2021 ntpc questions pdf download

1.What was the name of the newspaper started by
Gandhiji in South Africa?
Ans. Indian Opinion

2.What was the movement started by Gandhi after
returning from South Africa?
Ans. Champaran Satyagraha

3.What is Gir National Park Famous for?
Ans. Asiatic Lions, Gujarat

4. Where is UNESCO Headquarters Located?
Ans. Paris, France

5. Who is The Orange Cap Holder of IPL 2020?
Ans. KL Rahul 670 Runs

6. What is Ujjwala Yojana Related to?
Ans. LPG Connections

7. Who is The First Women President of The
Indian National Congress?
Ans. Annie Besant

8. Who is The Architect of Indian Gate?
Ans. Edwin Lutyens

9. Padma Vibhushan Award Related Question?

10. Who Won The Nobel Peace Prize in 2007?
Ans. AL Gore

11. What Causes Give?

Ans. Vitamin B1 (Thiamine) Deficiency

12. Who Discovered Blood Group?
Ans. Karl Landsteiner

13. Who is The RBI Governor 2020?
Ans. Shri Shaktikanta Das

14. Who Invented Computer?
Ans. Charles Babbage

15. Who Developed The “C” Language?
Ans. Dennis M. Ritchie

16. Who is The President of Sri Lanka?
Ans. Gotabaya Rajapaksa

17. Who Designed The Indian National Flag?
Ans. Pingali Venkayya

18. Which of the following is not located on the eastern coast of India?
a) Paradeep b) Haldia
c) Kandla d) Utkal

19. Who Wrote “The India Divided” Book?
Ans. Rajendra Prasad

20. What is The Scientific Name of Wheat?
Ans. Triticum

21. Which of the following is not a member of
BRICS?

22. Where is the International Rice Research Institute
(IRRI) Headquarters Located?
Ans. Los Banos, Philippines

23. What is the Full Form of “WWW”?
Ans. World Wide Web

24. What is The use of F1 Function key?
Ans. Used as the help key in almost every program, it opens a help screen when this key is pressed.

25. Question Related to Ram Prasad Bismil?

26. What is The Scientific Name of Peacock?
Ans. Pavo Cristatus

27. Who was the First Speaker of The Lok Sabha?

28. The Atlantic and Pacific Oceans are divided by
Which Strait?
Ans. Drake Strait

29. As of Now How many Nuclear Power Plants
are There in India?
Ans. SEVEN (As of November

By 2020, India has 22 nuclear reactors in operation in 7 nuclear power plants, with a total installed capacity of 6,780 MW.)

30. In Which Field Did Albert Einstein Receive
The Nobel Prize?
Ans. Photoelectric Effect

31. Who is The Present Chairman of NITI Aayog?
Ans. Narendra Modi

32. Who is The President of The Constituent
Assembly?
Ans. Dr. Rajendra Prasad

33. Who Coined The Named Homosapiens?
Ans. Carl Linnaeus

34. Kepler’s Law Related Question?

35. Which is The Largest Island in The Mediterranean Sea?
Ans. Sicily

36. Which one of The Following is odd one about
Freedom Struggle?

37. What was The Name of The First Satellite
Launched by India?
Ans. Aryabhata Spacecraft

38. Question Related to Fundamental Rights & Directive Principles of State Policy?

DOWNLOAD PDF HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog