07- 01- 2021 shift -1 Bhubaneswar RRB NTPC Exam 2021 Questions Analysis with PDF

3 mins read

07- 01- 2021 shift -1 Bhubaneswar RRB NTPC Exam 2021 Questions Analysis with PDF

NTPC EXAM ANALYSIS 07 – 01 -2021 ( 1ST SHIFT)

 

S.No Topic No of Questions Level
1. History 3 Moderate
2. Geography 2 Easy
3. Polity 2-3 Easy
4. Static 2 Moderate
5. Biology 7 Easy-Moderate
6. Chemistry 2 Easy
7. Physics 5 Easy-Moderate
8. Computers 2-3 Easy
9. Current Affairs 11-12 Easy-Moderate
  Total 40 Easy-Moderate

Mathematics

S.No Topic No of Questions Level
1. SI/ CI 2 Moderate
2. Mensuration 2 Easy
3. Ratio & Proportion 3 Easy
4. Height & Distance 2 Easy-Moderate
5. Profit/Loss 3 Easy
6. Geometry 2 Easy-Moderate
7. Number System 3 Easy-Moderate
8. Simplification 2 Easy
9. Time and Work 2 Easy-Moderate
10. Statistics 1 Easy
11. Time, Speed and Distance 2 Easy
12. Average 1 Easy-Moderate
13. DI (Pie Chart) 3 Easy-Moderate
  Total 30 Easy-Moderate

Reasoning

 S.No Topic No of Questions Level
1. Coding-Decoding 4 Easy
2. Sentence arrangement 1 Easy-Moderate
3. Venn Diagram 3 Moderate
4. Puzzle 3 Easy
5. Blood Relation 2 Moderate
6. Statement & Assumptions 2 Moderate
7. Statement & Conclusion 2 Easy-Moderate
8. Syllogism 3 Easy-Moderate
9. Analogy 3 Easy
10. Mathematical Operations 4 Moderate
11. Odd one out 3 Easy-Moderate
  Total 30 Easy-Moderate

Good Attempts Mark To Qualify Exam

Section Subjects Number Of Questions Good Attempts
1. Mathematics 30 23-26
2. General Intelligence & Reasoning 30 25-27
3. General Awareness 40 28-31
  Overall 100  74 – 82

 

Details Analysis Questions 

1. First Women Railway Minister of India?
Ans. Mamata benarji

2. Kuchipudi is the dance from which state?
Ans. Andhra Pradesh

3. HDI 1st rank 2020?
Ans. Norway

4. First nuclear test in India?
Ans. 18th may 1974

5. Which number of president ram nath Kovind?
Ans. 14th

6. Ozone layer is present in which layer of atmosphere?
Ans. stratosphere

7. Who is President of UNO?
Ans. Volkan bozkır

8. Where will Olympics 2022 be held?
Ans. China

9. Brahmo samaj was founded by?
Ans. Rajaramohan roy

10. Governor of Jharkhand?
Ans. Draupadi murmu

11. First Indian to win Nobel Prize?
Ans. Rabindranath Tagore

12. Author of origin of species?
Ans. Charles darwin

13. Kazirang national park located in?
Ans. Assam

14. INC first Muslim president?
Ans. Babruddin tyabji

15. Father of space program?
Ans. Vikram sarabhai

16. ATM Full Form?
Ans. Automated teller machine

17. Non Cooperation movement year?
Ans. 1920

18. Puma brand ambassador?
Ans. Kareena Kapoor

19. Golden Quadrilateral connected with national highways?
Ans. Nh2, nh3, nh4, nh5

20. UNICEF headquarters?
Ans. New york

21. Where is Tansen tomb located?
Ans. Gwalior

22. Full form of WCCB?
Ans. Wildlife Crime Control Bureau

23. Gandhi Irwin pact was signed in which year?
Ans. 1931

24. Which country will host 2023 Asian Cup football tournament?
Ans. China

25. Rowlatt act year?
Ans. 1919

26. NEFT full form?
Ans. National Electronic Funds Transfer

27. World book and copyright day?
Ans. 23rd April

28. National Panchayati Raj day is celebrated on which day?
Ans. 24th April

29. Khilafat movement leader?
Ans. Ali brothers

30. Allotropes of carbon?
Ans. diamond

31. CM of Bihar?
Ans. Nithish kumar

32. Iran currency?
Ans. Rial

33. Father of Histology?
Ans. Marie François Xavier Bichat

34. Arogya setu app was launched by?
Ans. Government of India

35. How many peripheral i / o is there?
Ans. 3

36. HTTP full form ??
Ans. Hypertext transfer protocol

37. India’s rank in the world in terms of GDP?
Ans. 5th

38. How many Non-Permanent Members are there in
UNSC?
Ans. 10

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog